Kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych i lubianych kuchni świata. Choć wielu kojarzy ją jedynie z pizzą i makaronami, tak naprawdę to tutaj powstają jedne z najpyszniejszych dań, które kuszą bogactwem smaków i aromatów. Świeże składniki, pachnące zioła i wyśmienita oliwa – to kwintesencja włoskiego smaku.
„Kuchnia włoska – klasyczne i nowoczesne dania” to licząca ponad 380 stron publikacja, która prezentuje wyśmienite specjały kuchni włoskiej. Od apetycznych przystawek, przez dania główne do wykwintnych deserów. Smak
południowej kuchni poczujecie już po kilku stronach…A po przeczytaniu
kolejnych rozdziałów, zapragniecie udać się do kuchni, celem
wyczarowania włoskich specjałów. Nim jednak zasiądziecie do suto zastawionego stołu, warto poznać bliżej historię włoskiej kuchni o której możecie przeczytać we wstępie. Tutaj także odkryjecie kulinarne zróżnicowanie słonecznej Italii. Dowiecie się w którym regionie szukać najlepszych włoskich restauracji, skąd wywodzi się sos bolognese, gdzie jada się najlepszą cielęcina, a która część Włoch słynie z najlepiej przyrządzanych owoców morza i ryb. Poznacie także podstawowe składniki nierozerwalnie związane z kuchnią włoską: sery, wędzone mięsa i wędliny, makarony czy wyborne oliwy z oliwek. Umieszczono tu także podstawowe przepisy na popularny beszamel, sos pomidorowy czy wywar rybny.
Książka składa się z aż 12. obszernych rozdziałów:
Zupy, Przystawki, Zakąski i przegryzki, Ryby i owoce morza, Mięso, Drób i
dziczyzna, Warzywa, Sałaty i sałatki, Makarony, Ryż, polenta i gnocchi,
Pizza i chleb oraz Desery. Dzięki czytelnemu podziałowi na grupy tematyczne, bez problemu
znajdziecie interesujące Was danie.
Tytuł: „Kuchnia włoska – klasyczne i nowoczesne dania”
Autor: praca zbiorowa
Wydawnictwo: Olesiejuk
Oprawa: twarda
Stron: 384
Format: 22×27,5cm
Rok wydania: 2012
Cena: 39,90 zł
Książkę zrecenzowałam dzięki uprzejmości:
oraz








