Wczorajszy post, wzbudził niemałe zainteresowanie. Wielu z Was
prosiło mnie o przykładowy jadłospis, który pomógł mi zrzucić
zbędne kilogramy. Postanowiłam przedstawić kilka przykładowych propozycji na śniadania, obiady i kolację, które pozwalają odzyskać witalność i wspomóc utratę
kilogramów. Przypomnę, że stosowanie diety nie może
być chwilowym kaprysem, ale powinno stać się nowym sposobem na
życie i być stosowane długotrwale, co zapewni utratę kilogramów i uchroni przed efektem jo-jo. Aby jakakolwiek dieta miała sens należy także być aktywnym fizycznie. Nie myślę
tutaj o wielogodzinnych męczarniach na siłowni, bo wiem, jak trudno
czasem wygospodarować choćby godzinę dziennie na uprawianie
sportu. Jednak świetnie sprawdzą się codzienne energiczne spacery, które powinny trwać minimum 30 minut. Nasz organizm bowiem, spala tłuszcz dopiero po około 20 minutach ruchu. W okresie letnim dobrze jest jeździć na rowerze, pływać
i korzystać z okazji na dodatkowe spalenie kalorii.
sprawdzą się wspólne zabawy (kopanie piłki, zabawy ruchowe itp.) Zimą
świetnie sprawdzi się rower stacjonarny, na którym możecie pedałować podczas oglądania ulubionego programu i tym samym połączyć
przyjemne z pożytecznym. Ważniejsza od intensywności ćwiczeń jest
systematyczność. Lepiej ruszać się codziennie, niż porywać się
na olbrzymi wysiłek raz w miesiącu. Pamiętajcie, aby nie ćwiczyć
zbyt intensywnie! Tempo powinno być takie, aby podczas ćwiczeń móc
spokojnie rozmawiać. Jeśli planujecie zacząć regularnie uprawiać
sport właściwsze będą ćwiczenia co drugi dzień, aby organizm
miał czas na zregenerowanie się po intensywniejszym wysiłku.
Zmieniając tempo podczas ćwiczeń szybciej spalicie kalorie, niż
wtedy, gdy będziecie ćwiczyć w jednostajnym tempie. Przez ostatnie minuty treningu stopniowo spowolnijcie tempo, dacie tym samym organizmowi czas na odpoczynek. U mnie świetnie sprawdził się rower stacjonarny. Godzina pedałowania dziennie to około 600 spalonych kalorii. Z czasem wystarczyła 1 godzina treningu co drugi dzień.
Połączenie nowego sposobu odżywiania z ćwiczeniami dało świetne
rezultaty. Nie ukrywam, że silna wola i samozaparcie są bardzo
ważne podczas początkowego okresu, ale warto się poświęcić, bo efekty rekompensują cały wysiłek.
czasu, który możecie poświęcić na przygotowanie posiłku. Największą część posiłku powinny stanowić warzywa i owoce. Te składniki powinny stać się Waszymi ulubionymi składnikami posiłku. Nie żałujcie więc sobie surówek i sałatek. Dobrze
jest planować jadłospis na dwa dni do przodu, dzięki temu będziecie mieć
kontrolę nad tym co zjadacie i gotową listę zakupów. Początkowe ssanie w żołądku jest
objawem naturalnym spowodowanym ograniczeniem liczby
spożywanych kalorii. Po dwóch dniach wszystko powinno się unormować. Pamiętajcie o piciu między posiłkami wody mineralnej. Czasem organizm oszukuje nas „głodem”, który w rzeczywistości jest spowodowany jedynie silnym pragnieniem.
łyżeczka masła, sałata krucha – 2 liście, 2 plasterki
drobiowej szynki, jajko na twardo (gotowane maksymalnie 7 minut, po 10 minutach gotowania staje się ciężkostrawne!), 1 pomidor, szczypiorek. Kawa lub
herbata (z miodem).
naturalnego jogurtu (200 g) + jabłko.
pieczona w rękawie z czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem, 2 małe
ziemniaki (gotowane w mundurkach), duża porcja sałatki z pomidorów z cebulką i oliwą z
oliwek.
wedzoną makrelą, pomidorami, oliwkami, i cebulą z dressingiem z
oliwy, octu balsamicznego, musztardy, soli i pieprzu.
łyżkami płatków owsianych + 3 suszone śliwki i 1 łyżeczka
miodu.
roboty)
żółtego sera, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (szklanka), kromka
chleba razowego z wędzonym łososiem i sałatą. Kawa lub herbata.
słupki: marchew, seler naciowy, ogórek, papryka czerwona z dipem tzatziki (na jogurcie)
(papryka różnokolorowa, cebula, cukinia, bakłażan, pieczarki i
pierś z kurczaka)
rzodkiewką, pomidorem, oliwkami i tuńczykiem w sosie własnym
domowym dżemem wiśniowym. Kubek mleka (0,5%), 1 mały banan.
jagód na kefirze (300 ml)
łosoś z parowaru z sokiem z cytryny i koperkiem, duża porcja
surówki z kiszonej kapusty, marchwi, cebuli i jabłka z 1 łyżką
oleju.
czekolady 🙂
feta (kilka kostek), pomidorami koktajlowymi i czerwoną cebulą, z dressingiem z
oliwy i cytryny.
jabłka (250 ml), 1 kromka chleba pełnoziarnistego z masłem.
jogurtem (jabłko, gruszka, banan, mandarynka)
miseczka) z wędzoną piersią z kurczaka, kukurydzą i porem, polana
dressingiem z musztardy, oliwy, czosnku, soli i pieprzu.
1 łyżce oliwy z pomidorami, chudą wędliną (2 plastry) i cebulą. Kubek kawy
lub bawarki.
szpinak (150 g) podsmażony z ziołami, czosnkiem i gałka muszkatołową,
pierś z indyka z parowaru (w ulubionych przyprawach), kompot z jabłek z cynamonem.
pastą z tuńczyka, 1 pomidor, kawa lub herbata
suszonych owoców (śliwki, morele itp.)
pastą z awokado, 1 papryka czerwona, 1 łyżka miszanki kiełków
pikantna, sok z czarnej porzeczki (1 szklanka). Kawa lub herbata.
1 szklanką chudego mleka, garść truskawek.
brokuł (1/4 główki) z parowaru, polane 1/2 łyżki masła, ryż
brązowy (50 g), dorsz zapiekany w piekarniku z koperkiem, cytryną i
ziołami.
grszuka) – 1 szklanka.
warstwowa wiosenna – (majonez zastąpić jogurtem naturalnym lub
wymieszać pół na pół). Herbata ziołowa.
pełnoziarnistego z sałatą, chudą wędliną, 1 ogórek, 1 jajko na
twardo, kawa lub zielona herbata.
naturalny z płatkami owsianymi, otrębami i 1/2 łyżki miodu.
małe ziemniaki, małe udko ugotowane bez skóry.
i kiwi (250 ml)
pieczonego łososia, oliwek i czerwonej cebuli.
sezonowymi owocami (truskawki, jagody), 1 łyżką otrębów
pszennych i ziarnami słonecznika. Sok z marchwi, jabłka i selera.
razowego z sałatą, żółtym serem, papryką, ogórkiem i cebulą.
Zielona herbata.
pomarańcza,
papryką.