Szybkie, proste w przygotowaniu i przepyszne ciasto ze śliwkami i budyniem, to wypiek, który sprawdzi się na wiele okazji. Chrupiące, maślane ciasto, delikatny budyń i lekko kwaskowe śliwki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dla mnie to smak dzieciństwa. Jedno z lepszych ciast, do którego często i chętnie wracam. Spróbuj koniecznie!

Składniki:
Ciasto:
450 g mąki tortowej
250 g masła
150 g cukru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki lodowatej wody
szczypta soli
Dodatkowo:
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe (lub waniliowe)
5 łyżek cukru (lub erytrytolu)
700 g śliwek
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej



Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać zimne masło i posiekać. W cieście zrobić dołek, dodać żółtka, wodę i cukier. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 ciasta i 1/3 ciastka). Porcje ciasta obwinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.
Budyń: Z litra mleka odlać 3/4 szklanki. Rozpuścić w niej proszki budyniowe i cukier. Mleko podgrzać. Do wrzącego mleka wlać mleko z budyniem i gotować stale mieszając do zgęstnienia. Budyń lekko przestudzić. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mąką.
Blaszkę o wymiarach 34×24 cm (lub mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą porcję ciasta, równomiernie wylepić ciastem spód, pozostawiając wyższy rant. Spód nakłóć widelcem. Na ciasto wylać budyń. Na budyniu ułożyć śliwki. Pozostałą (mniejszą) porcję ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 50 minut (grzałka góra-dół), do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Przed rozkrojeniem ciasto całkowicie wystudzić. Smacznego!