Pyszny, jesienny deser, który przygotujesz z zaledwie kilku składników. Śliwki o bajecznym aromacie cynamonu idealnie współgrają tutaj z kremowym jogurtem z kawałkami czekolady i chrupiącymi ciastkami. Ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj koniecznie!

Składniki (na 3 porcje):
Śliwki:
350 g śliwek (waga po usunięciu pestek)
1 łyżka miodu (u mnie z maliną)
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki wody
2 łyżeczki soku z cytryny
Jogurt:
350 g jogurtu greckiego
1/2 łyżki miodu (u mnie z maliną)
50 g posiekanej, gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
70 g kakaowych herbatników
śliwka pokrojona na plasterki (do dekoracji)
świeże listki mięty (do dekoracji)
2 łyżki płatków migdałowych

Pokrojone na mniejsze kawałki śliwki umieścić w rondelku. Dodać miód, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny i wodę. Gotować na wolnym ogniu, do czasu, aż śliwki rozpadną sie, puszczą sok i zgęstnieją. Śliwki całkowicie wystudzić. Jogurt wymieszać z miodem i posiekaną drobno czekoladą. Herbatniki pokruszyć na piasek. W szklankach układać warstwami: herbatniki, śliwki i jogurt. Wierzch udekorować pokrojonymi śliwkami, podprażonymi na suchej patelni płatkami i świeżą miętą. Smacznego!