Jogurtowy deser ze śliwkami i czekoladą

Pyszny, jesienny deser, który przygotujesz z zaledwie kilku składników. Śliwki o bajecznym aromacie cynamonu idealnie współgrają tutaj z kremowym jogurtem z kawałkami czekolady i chrupiącymi ciastkami. Ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj koniecznie!

Składniki (na 3 porcje):
Śliwki:
350 g śliwek (waga po usunięciu pestek)
1 łyżka miodu (u mnie z maliną)
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki wody
2 łyżeczki soku z cytryny
Jogurt:
350 g jogurtu greckiego
1/2 łyżki miodu (u mnie z maliną)
50 g posiekanej, gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
70 g kakaowych herbatników
śliwka pokrojona na plasterki (do dekoracji)
świeże listki mięty (do dekoracji)
2 łyżki płatków migdałowych


Pokrojone na mniejsze kawałki śliwki umieścić w rondelku. Dodać miód, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny i wodę. Gotować na wolnym ogniu, do czasu, aż śliwki rozpadną sie, puszczą sok i zgęstnieją. Śliwki całkowicie wystudzić. Jogurt wymieszać z miodem i posiekaną drobno czekoladą. Herbatniki pokruszyć na piasek. W szklankach układać warstwami: herbatniki, śliwki i jogurt. Wierzch udekorować pokrojonymi śliwkami, podprażonymi na suchej patelni płatkami i świeżą miętą. Smacznego!


Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).