Ekspresowy w przygotowaniu, bajecznie aromatyczny i przepyszny cynamonowiec z jabłkami i rodzynkami to idealny, jesienny wypiek. Przygotujesz go w zaledwie kilka chwil z podstawowych składników. Ten przepis jest ze mną od ponad 10 lat. To idealne ciasto do kawy czy herbaty. Dla urozmaicenia smaków możesz dodać do niego także orzechy. W każdym wydaniu smakować będzie pysznie.

Składniki:
5 dużych jajek
300 g mąki
180 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki rodzynek
200 ml oleju
1 pełna łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 średnie jabłka
sok z cytryny
Dodatkowo:
cukier puder (do posypania)


Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać naprzemiennie olej i mąkę. Kiedy składniki się połączą dodać jabłka i rodzynki. Całości wymieszać łyżką. Ciasto przelać do keksówki (30cmx10cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka). Piec ok. 50 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!