Cynamonowiec z jabłkami

Ekspresowy w przygotowaniu, bajecznie aromatyczny i przepyszny cynamonowiec z jabłkami i rodzynkami to idealny, jesienny wypiek. Przygotujesz go w zaledwie kilka chwil z podstawowych składników. Ten przepis jest ze mną od ponad 10 lat. To idealne ciasto do kawy czy herbaty. Dla urozmaicenia smaków możesz dodać do niego także orzechy. W każdym wydaniu smakować będzie pysznie.

Składniki:
5 dużych jajek
300 g mąki
180 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki rodzynek
200 ml oleju
1 pełna łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 średnie jabłka
sok z cytryny
Dodatkowo:
cukier puder (do posypania)


Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać naprzemiennie olej i mąkę. Kiedy składniki się połączą dodać jabłka i rodzynki. Całości wymieszać łyżką. Ciasto przelać do keksówki (30cmx10cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka). Piec ok. 50 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).