Grillowany pstrąg tęczowy z sałatką z kuskus

Pyszny, pożywny i zdrowy obiad w zaledwie 20 minut? Oczywiście! Grillowany pstrąg tęczowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dobrze przyrządzony jest soczysty i delikatny zarazem. Można przygotować go na klasycznym węglowym grillu lub wykorzystać grill elektryczny czy po prostu patelnię grillową. Sałatka z kuskus to idealny dodatek do ryby. Jest ekspresowa w wykonaniu, a dzięki dodatkowi warzyw, zarówno lekka jak i sycąca. Zajadajcie na zdrowie 🙂 






Składniki:
Ryba:
300 g fileta z pstrąga tęczowego, łososiowego ze skórą
1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka oleju rzepakowego
Sałatka:
100 g kuskus
1/2 średniej czerwonej papryki
1 mała cebula
150 g żółtej fasoli szparagowej
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
sól (do smaku)
pieprz (do smaku) 






Sałatka: Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować na półtwardo na parze. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Do kuskusu dodać fasolkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę i natkę pietruszki. Dodać olej, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Ryba: Pstrąga podzielić na porcje. Natrzeć olejem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Grillować na mocno rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) z obu stron na złoty kolor po około 2 minuty, z każdej strony, zaczynając od strony skóry. Podawać od razu po przygotowaniu z sałatką z kuskus. Smacznego! 



Rada: Pstrąga będzie najsmaczniejszy jeśli będziemy grillować go krótko na dobrze rozgrzanej patelni lub grillu. Zbyt długo trzymany na ogniu będzie suchy i niesmaczny. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).