Kurczak pieczony z mandarynkami, czosnkiem i majerankiem

Soczyste, rozpływające się w ustach mięso kurczaka z sokiem z mandarynek, czosnkiem i majerankiem. Jeśli lubicie połączenie mięsa i owoców ten kurczak na pewno Wam posmakuje. Czosnek i majeranek świetnie podkręcają smak i sprawiają, że kurczak jest bardzo aromatyczny. Sok z mandarynek nadaje mięsu bardzo subtelny, owocowy posmak. Koniecznie spróbujcie. 




Składniki:
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
2 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z 2 mandarynek
1/2 główki czosnku
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka majeranku
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)

Oliwę wymieszać z sokiem z mandarynek. Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie z zewnątrz i w wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Połówkę główki czosnku (w łupince) umieścić wewnątrz kurczaka. Mięso polać oliwą z sokiem. Dokładnie natrzeć marynatą. Kurczaka wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na 2 godziny przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki. Przełożyć na blaszkę z rusztem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 1 godz. i 10 minut. Przed rozkrojeniem pozostawić mięso na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).