Pikantne, wytrawne muffinki z papryką i czarnuszką z dipem meksykańskim

Dziś pomysł na świetną przekąskę w sam raz na imprezę lub leniwe weekendowe śniadanie. Wytrawne muffinki z wędzoną ostrą papryką, kurkumą i czosnkiem, posypane ziarenkami czarnuszki, a podane z ekspresowym w przygotowaniu Party Dipem meksykańskim firmy Prymat. Takie muffinki będą niezłą niespodzianką dla gości, a ich smak na długo pozostanie w pamięci. „Lukier” w postaci pikantnego dipu meksykańskiego świetnie podkreśla smak pozostałych składników. Koniecznie spróbujcie 😉 Przepis zgłaszam do konkursu na Doradcy Smaku: „Twój przepis na imprezę!”. 

Składniki:
Muffinki:
Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki 
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej kurkumy
1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Składniki mokre:
1 duże jajko
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
1 średni, wędzony filet z kurczaka
3/4 szklanki startego pikantnego sera (np. cheddar)
1/4 strąka czerwonej papryki
3 łyżki czarnych oliwek
3 łyżeczki czarnuszki
Ponadto: 
1 opakowanie Party Dip meksykański Prymat
100 g ketchupu
15 ml wody 



Muffinki: Składniki suche wymieszać w jednej misce. Składniki mokre roztrzepać w drugiej misce. Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, oliwki pokroić na plasterki. Składniki suche i mokre wymieszać. Dodać starty ser, pierś, paprykę i oliwki. Wymieszać do połączenia się składników. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać ciasto do papilotek prawie do pełna. Wierzch posypać czarnuszką. Muffinki piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (dolna grzałka) przez ok. 22-25 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce. 
Dip przygotować według przepisu na opakowaniu. Muffinki podawać posmarowane dipem. Smacznego!

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).