Ekspresowe ciasto kawowe bez pieczenia

Post sponsorowany 


    Wyobrażasz sobie dzień bez aromatycznej małej
czarnej czy popołudnie bez pysznego deseru? A gdyby tak połączyć te dwie
przyjemności w jedną i stworzyć idealny deser z kawą i do kawy? Oto jest!
Obłędne, aromatyczne, kawowe ciasto z delikatnym, puszystym kremem i biszkoptami
nasączonymi kawą i likierem amaretto, w którym zakochasz się od pierwszego
kęsa. 
Kusi nie tylko aromatem i smakiem, ale też efektownym wyglądem.
Myślę, że z powodzeniem może pretendować do miana urodzinowego tortu, czy stać
się słodką niespodzianką dla konesera kawowych deserów. 
Co więcej, przygotujesz
je bez użycia piekarnika, z zaledwie kilku składników, w niecałe 20 minut. Ale,
ale…Sekretem wyjątkowego smaku tego ciasta jest dobrej jakości 
kawa, a taką
znajdziesz w szerokiej ofercie sklepu 
Coffeedesk.pl. A jeśli dodatkowo dużą
wagę przykładasz do niebanalnego designu i lubisz nacieszyć oko pięknymi i
funkcjonalnymi akcesoriami do parzenia kawy, koniecznie zobacz szeroką
ofertę 
kawiarek i ekspresów do kawy, w
bajecznych wariantach kolorystycznych, które pomogą Ci wydobyć z małych
ziarenek, wszystko to, co najlepsze. Ja przepadłam! Bo kocham nie tylko kawowe
smaki, ale i proste rozwiązania, gdzie w jednym miejscu mogę znaleźć wszystko
czego potrzebuję do kawowych przyjemności, dopasowane wprost do moich
preferencji. A teraz pomyśl, czy może być coś lepszego od kawałka pysznego,
kawowego ciacha i filiżanki dobrej kawy? Jasne, że tak! Dwa kawałki pysznego,
kawowego ciacha z dwoma filiżankami dobrej kawy! Bo nie od dziś wiadomo, że
kawa kryje w sobie wielką moc i posiada liczne, prozdrowotne właściwości, warto
więc sięgać po nią jak najczęściej. Redukuje uczucie zmęczenia, podnosi
wytrzymałość organizmu, przyspiesza metabolizm oraz skutecznie wspomaga proces
odchudzania. W myśl tych naukowych faktów, pijąc kawę i jedząc kawowe ciacho
chudniesz podwójnie. 
😉 Sprytnie,
prawda? 
😃 Ponadto,
kawa jest bogata nie tylko w witaminy z grupy B, mangan, potas czy magnez, ale
jest również cennym, naturalnym źródłem antyoksydantów, które chronią nasz
organizm przed działaniem wolnych rodników i skutecznie pomagają przedłużyć
naszą młodość. 
A kiedy nakarmisz już duszę i zmysły celebrując picie swojej
ulubionej kawy i rozkoszując się smakiem tego kawowego ciacha, w myśl idei zero
waste, wypróbuj patent na domowy peeling z fusów kawy. Zmieszaj je
z odrobiną oliwy, cynamonu i miodu, a wyczarujesz bajecznie pachnący,
naturalny peeling do ciała. Łap przepis i celebruj swoje codzienne
przyjemności przy dobrej kawie i pysznym ciachu, bo każdy dzień jest powodem do
świętowania, a jak wiadomo dzień bez kawy to dzień stracony! 

Składniki (na tortownicę o średnicy
21 cm): 
250 g
podłużnych biszkoptów (lady fingers) 
100 ml świeżo zaparzonej i przestudzonej kawy
20 ml likieru amaretto 
Krem kawowy: 
700 ml śmietanki 30%
250 g sera mascarpone 
1 łyżeczka ekstraktu w wanilii 
110 g cukru pudru
100 ml świeżo zaparzonej, ciepłej kawy 
4 płaskie łyżeczki żelatyny 
Dodatkowo: 
1 łyżka gorzkiego kakao 

Dno tortownicy
wyłożyć biszkoptami namoczonymi w przestudzonej kawie z dodatkiem likieru
amaretto. Biszkopty posypać cienką warstwą kakao. Do ciepłej kawy dodać
żelatynę i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Kawę całkowicie wystudzić.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić do podwojenia objętości z cukrem pudrem i
ekstraktem z wanilii. Dodać ser mascarpone i zmiksować całość, aż krem będzie
sztywny. Kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji. Do pozostałej porcji cienką
strużką wlewać kawę z żelatyną, cały czas miksując. Na biszkopty wyłożyć 1/3
kremu oraz biszkopty namoczone w kawie. Biszkopty posypać kakao. Dodać połowę
pozostałej porcji kremu i namoczone w kawie biszkopty. Biszkopty posmarować
pozostałym kremem. Ciasto schłodzić w lodówce minimum przez jedną
godzinę. Wierzch udekorować ubitą śmietaną z mascarpone za pomocą rękawa
cukierniczego z ozdobną tylką i posypać kakao. Smacznego!

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Kotlety z bakłażana

2024-11-01

Te obłędnie chrupiące, soczyste i wyraziste w smaku wegetariańskie kotlety z bakłażana to...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).