Prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten pieczony camembert w połączeniu ze słodkimi figami, chrupiącymi pistacjami i aromatycznym rozmarynem tworzy przepyszną kompozycję smaków, która zachwyci nie tylko miłośników serów. Taką przekąskę możecie serwować solo lub podawać np. do wina 😉 Najlepiej smakuje gorący podany na świeżo pieczonej, chrupiącej bagietce 😉 Będzie pysznie 🙂
1 duży (200 g) camembert
2 figi
1 łyżka posiekanych pistacji
2 łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo (do podania):
1 bagietka czosnkowa (lub zwykła) pokrojona na kromki
Camembert przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na małą patelnię, którą można użyć do piekarnika. Wierzch sera naciąć na krzyż. Dodać pokrojone na plasterki figi, polać miodem, oliwą, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Posypać pistacjami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec około 15-18 minut, aż ser się rozpuści. Podawać od razu po przygotowaniu z bagietką. Smacznego!









