Tiramisu z malinami

Pyszny włoski klasyk z lekkim twistem w postaci soczystych, świeżych malin. Ten boski deser bez pieczenia jest szybki w przygotowaniu, smakuje obłędnie i sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach czy przyjęciach. Możesz podać go w pucharkach, szklankach lub przygotować w mniejszej foremce, a po schłodzeniu podzielić na porcje. Dasz się ponieść? 😉


Składniki (na ok. 4 większe porcje):
170 g podłużnych biszkoptów (ladyfingers)
125 ml mocnego naparu kawy (espresso)
30 ml likieru Amaretto
Krem: 
250 g sera mascarpone
2 średnie wiejskie jajka 
2 łyżki miałkiego (drobnego) cukru 
Dodatkowo:
400 g malin
1/2 łyżki cukru
gorzkie kakao (do oprószenia)



Kawę przelać do płaskiego naczynia, wystudzić i dodać likier. Jajka sparzyć wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek. Połowę malin rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem. Drugą połowę pozostawić do dekoracji, a część malin przekroić na połówki. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 1 łyżki cukru. Żółtka umieścić w misce i ubić z 1 łyżką cukru na bardzo sztywną, jasną masę. Kiedy masa będzie dobrze ubita, partiami dodawać ser mascarpone i krótko miksować do połączenia się składników. Stopniowo dodawać pianę do gotowej masy serowej i krótko zmiksować na wolnych obrotach lub delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Kawałki biszkoptów maczać przez 3 sekundy w kawie i ułożyć na dnie pucharków. Dodać porcję rozgniecionych malin, łyżkę kremu i poukładać pokrojone maliny przyklejając je do ścianek naczynia. Dodać kolejną łyżkę kremu i całość posypać kakao. Czynność powtórzyć. Warstwy układać w pucharkach, aż do wyczerpania składników. Wierzch tiramisu udekorować świeżymi malinami. Tiramisu schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).