Deser banoffee

Coś dla miłośników bardzo słodkich deserów 🙂 Połączenie chrupiących herbatników, słodkiej masy kajmakowej, bananów i bitej śmietany to prawdziwa uczta dla podniebienia 🙂 Banoffee pie to tradycyjne angielskie ciasto, dziś u mnie w wersji deseru, który przygotujecie w zaledwie 10 minut 😀 Efektowny i bajecznie pyszny. Kto się skusi? 😉 

Składniki (na 3 porcje):
80 g maślanych herbatników 
3 średnie banany 
1 1/2 łyżki soku z cytryny 
200 g masy kajmakowej 
300 g śmietany 30% 
1/2 łyżki cukru pudru 
2 kostki startej gorzkiej czekolady 

Herbatniki rozdrobnić w malakserze na piasek. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Banany pokroić na plasterki i zalać sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać. Masę kajmakową (jeśli jest mocno twarda) podgrzać kilka sekund w mikrofalówce lub umieścić puszkę w misce z ciepłą wodą na kilka minut. Do szklanek/pucharków wsypać po 2 łyżki herbatników, 1 łyżkę masy kajmakowej, poukładać plasterki bananów i dodać 2 łyżki bitej śmietany. Tak postępować, aż do wyczerpania składników. Bitą śmietanę na wierzchu udekorować pozostałymi plasterkami banana i posypać startą czekoladą. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).