Coś dla miłośników bardzo słodkich deserów 🙂 Połączenie chrupiących herbatników, słodkiej masy kajmakowej, bananów i bitej śmietany to prawdziwa uczta dla podniebienia 🙂 Banoffee pie to tradycyjne angielskie ciasto, dziś u mnie w wersji deseru, który przygotujecie w zaledwie 10 minut 😀 Efektowny i bajecznie pyszny. Kto się skusi? 😉
Składniki (na 3 porcje):
80 g maślanych herbatników
3 średnie banany
80 g maślanych herbatników
3 średnie banany
1 1/2 łyżki soku z cytryny
200 g masy kajmakowej
300 g śmietany 30%
1/2 łyżki cukru pudru
2 kostki startej gorzkiej czekolady
200 g masy kajmakowej
300 g śmietany 30%
1/2 łyżki cukru pudru
2 kostki startej gorzkiej czekolady
Herbatniki rozdrobnić w malakserze na piasek. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Banany pokroić na plasterki i zalać sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać. Masę kajmakową (jeśli jest mocno twarda) podgrzać kilka sekund w mikrofalówce lub umieścić puszkę w misce z ciepłą wodą na kilka minut. Do szklanek/pucharków wsypać po 2 łyżki herbatników, 1 łyżkę masy kajmakowej, poukładać plasterki bananów i dodać 2 łyżki bitej śmietany. Tak postępować, aż do wyczerpania składników. Bitą śmietanę na wierzchu udekorować pozostałymi plasterkami banana i posypać startą czekoladą. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego!