Jeden z najprostszych deserów jakie znam 🙂 Jedyny „bałagan”, który toleruję 😛 Dziś w wersji z jagodami, bo sezon na te leśne owoce w pełni 🙂 Deser wygląda bajecznie, a jeszcze lepiej smakuje. Ma jeszcze jedną zaletę – jest niezwykle delikatny, a zarazem sycący 😉 Do przygotowania w zaledwie 10 minut.
Składniki (na dwie porcje):
200 ml śmietany 30%
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru pudru
100 g leśnych jagód
2 łyżki cukru pudru
18 małych bez
Jagody zasypać cukrem i rozgnieść widelcem niezbyt dokładnie. Schłodzoną śmietanę ubić z łyżką cukru pudru i ekstraktem z wanilii na sztywno. 1/2 śmietany wymieszać niedbale z 1/2 jagód. Na dno szklanek wsypać pokruszone bezy. Dodać rozgniecione jagody, jagody ze śmietaną oraz samą śmietanę. Warstwy układać aż do wyczerpania składników. Udekorować borówkami lub jagodami. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!