Pyszny, szybki w przygotowaniu makaron ze szparagami, szpinakiem i pomidorkami to idealna opcja na pożywny obiad. Kremowy sos śmietanowy świetnie podbija tutaj smak warzyw, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia. Sezon szparagowy trwa krótko, więc warto czerpać z niego pełnymi garściami 😀 Jeśli szukasz inspiracji na szparagowe pyszności koniecznie zobacz pozostałe przepisy na blogu (KLIK). Jeśli wolisz mięsną wersję tego dania, świetnie sprawdzi się tutaj dodatek wędzonego, chudego boczku czy piersi z kurczaka 😀
Składniki:
200 g makaronu cavatappi (lub innego ulubionego)
250 g zielonych szparagów
120 g świeżego szpinaku baby
100 g pomidorków paprykowych
1 średnia cebula
2 duże ząbki czosnku
300 ml płynnej śmietany 18%
100 g mascarpone
40 g startego sera grana padano
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki tymianku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czerwony (lub czarny) pieprz (do smaku)
listki świeżej bazylii

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Na oliwie zeszklić cebulę i dodać czosnek. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i pokroić na trzy części. Dodać do cebuli i chwilę podsmażyć. Dodać śmietanę, mascarpone i ser. Doprawić przyprawami. Gotować na wolnym ogniu do lekkiego zredukowania sosu. Dodać szpinak i wymieszać. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i zachować pół chochelki wody z gotowania. Wodę wlać do sosu. Makaron przełożyć do sosu, wymieszać i krótko podgrzać. Chwilę przed końcem gotowania dodać pokrojone na połówki pomidorki i doprawić do smaku. Makaron podać posypany serem i świeżą bazylią. Smacznego!