Łosoś z warzywami pieczony w papilotach

Uwielbiam łososia w każdym wydaniu. To według mnie jedna z najsmaczniejszych ryb. Nie wymaga wielu przypraw, jedynie tych, które podkreślą jej wyjątkowy smak. Dziś podsuwam Wam pomysł na łososia z piekarnika pieczonego z warzywami. Dzięki papilotom wszystkie smaki i aromaty świetnie się łączą tworząc doskonałą całość. Zaserwujcie tak podaną rybę swoim dzieciom – myślę, że będą zachwycone formą podania i samym smakiem. Ja nie mogła oderwać się od jedzenia 😉

 

Składniki (na 2 porcje):
Ryba:
300 g fileta z łososia ze skórą
1/2 łyżki oleju rzepakowego 
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka soku z limonki
Warzywa:
1/2 średniej cukinii
1/2 małej papryki czerwonej
1/2 małej papryki żółtej
8 pomidorów koktajlowych
1/4 małej cebuli czerwonej
kilka gałązek tymianku
1/2 łyżki oleju rzepakowego
sól



Płat łososia podzielić na dwie części. Skropić sokiem z limonki, posmarować olejem, posypać solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut. Cukinię pokroić na cienkie plasterki, cebulę w piórka, papryki w paski. Warzywa przełożyć do miski, skropić olejem i lekko posolić. Na dwóch arkuszach papieru do zapiekania ułożyć cukinię, papryki, cebulę, pomidorki oraz gałązki tymianku. Na warzywach położyć łososia. Papier zwinąć w rulon i związać końce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. Podawać z ryżem gotowanym z dodatkiem kurkumy. Smacznego! 

Rady: Czas pieczenia należy dostosować do swojego piernika. Nie należy piec łososia zbyt długo, ponieważ łatwo go przesuszyć. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).