Sałatka w kulkach w miskach z melona

Bardzo efektowna i bardzo pyszna sałatka owocowa, która świetnie sprawdzi się na upalne dni. Schłodzone owoce polane płynnym miodem i posypane aromatyczną przyprawą podane w melonowej miseczce uświetnią niejedno spotkanie w gronie znajomych. Owoce w kuchni z rzadka grają pierwsze skrzypce, a sałatki owocowe kojarzą się jedynie z deserami dla dzieci. Od dziś nie musi tak być. Porcja owocowej sałatki to przecież bomba witaminowa, która świetnie wpływa na organizm i z powodzeniem może zastąpić słodki deser. 



Składniki:
1 melon

1/4 małego arbuza
2 mandarynki
1 brzoskwinia
4 łyżki malin
1 łyżka płynnego miodu
przyprawa do kawy i deserów
listki melisy lub mięty (do podania)



Melona przeciąć na pół. Wydrążyć pestki i za pomocą łyżki do robienia kulek wydrążyć w miąższu kulki. Oczyścić miseczkę z reszty miąższu pozostawiając około pół centymetra miąższu przy skórce. W miseczce za pomocą ostrego noża wyciąć koronę. Z arbuza wyciąć kulki. Mandarynkę obrać i pozbawić białych włókien, podzielić na cząstki. Brzoskwinię pozbawić pestki i pokroić na plasterki. Owoce ułożyć w miskach z melona, polać miodem i posypać przyprawą. Udekorować według uznania. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).