Szybka w przygotowaniu, bajecznie kolorowa i przepyszna sałatka z camembertem, winogronami i orzechami włoskimi świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę czy Sylwestra. Jeśli lubisz połączenie serów i owoców ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Pyszny dressing na bazie oliwy, musztardy i miodu idealnie współgra tutaj z pozostałymi składnikami.

Składniki:
Sałatka:
50 g rukoli
120 g sera camembert
120 g zielonych winogron
12 pomidorków paprykowych
1 mała, czerwona cebula
50 g orzechów włoskich
Dressing:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka ziemnej wody
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki kremu balsamicznego
sól świeżo zmielona (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
Do podania:
1 bagietka z masłem czosnkowym

Na talerzu ułożyć rukolę. Dodać pokrojony na kawałki ser camembert, pokrojoną w cienkie pióra cebulę, pokrojone na połówki pomidorki i winogrona. Posypać orzechami włoskimi. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem chwilę przed podaniem. Smacznego!