Idealna sylwestrowa przekąska z ciasta francuskiego. Mini rogaliki nadziane kremowym serkiem, rukolą i wędzonym łososiem to przepyszna propozycja na każdą imprezę. W sam raz na jeden kęs. Zamiast łososia można użyć wędzonego pstrąga, a serek śmietankowy ze szczypiorkiem zastąpić serkiem z koperkiem. W każdym wydaniu smakować będzie pysznie.

Składniki (na 12 sztuk):
Mini croissanty:
1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego XL
1 małe jajko
2 łyżeczki czarnego sezamu
Nadzienie:
80 g wędzonego łososia
80 g serka kanapkowego ze szczypiorkiem
1 garść rukoli


Ciasto francuskie pokroić w poprzek na 12 równych trójkątów. Zwinąć w rogaliki zaczynając od szerszego końca. Rogaliki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować ze pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut, aż rogaliki ładnie się zarumienią. Rogaliki przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić. Rogaliki przekroić na pół ostrym nożem z ząbkami. Dolną część posmarować serkiem, dodać rukolę i ułożyć kawałki łososia. Przykryć górną częścią i spiąć wykałaczką. Smacznego!
Rady: Rogaliki można także przygotować w airfrayerze.
Rogaliki można nadziać ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się pasty kanapkowe np. jajeczno-serowa, z tuńczyka czy z awokado i jajek.