Szybka w przygotowaniu przekąska na sylwestra oraz wszelkiego rodzaju imprezy, która smakuje świetnie i szybko znika ze stołu. Frankfurterki zawinięte w ciasto francuskie z dodatkiem sera podane z sosem na bazie majonezu, ketchupu i sosu sriracha świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Koniecznie spróbuj, będzie pysznie!

Składniki (na 10 sztuk):
1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego XL
1 małe jajko
2 łyżeczki czarnego sezamu
10 (300 g) frankfurterek
7 plastrów sera gouda
2 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka granulowanego czosnku
Sos:
100 g majonezu
50 g pikantnego ketchupu
3 łyżeczki sosu sriracha


Ciasto francuskie posmarować ketchupem, oprószyć oregano i czosnkiem. Pociąć wzdłuż na 10 pasków. Na każdy pasek nałożyć pokrojony na paski ser. Frankfurterki obwinąć ciastem robiąc lekką zakładkę. Frankfurterki ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec do zarumienienia przez około 25 minut. Składniki sosu połączyć. Frankfurterki podawać na ciepło lub na zimno z sosem. Smacznego!