Frankfurterki w cieście francuskim z serem

Szybka w przygotowaniu przekąska na sylwestra oraz wszelkiego rodzaju imprezy, która smakuje świetnie i szybko znika ze stołu. Frankfurterki zawinięte w ciasto francuskie z dodatkiem sera podane z sosem na bazie majonezu, ketchupu i sosu sriracha świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Koniecznie spróbuj, będzie pysznie!


Składniki (na 10 sztuk):
1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego XL
1 małe jajko
2 łyżeczki czarnego sezamu
10 (300 g) frankfurterek
7 plastrów sera gouda
2 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka granulowanego czosnku
Sos:
100 g majonezu
50 g pikantnego ketchupu
3 łyżeczki sosu sriracha


Ciasto francuskie posmarować ketchupem, oprószyć oregano i czosnkiem. Pociąć wzdłuż na 10 pasków. Na każdy pasek nałożyć pokrojony na paski ser. Frankfurterki obwinąć ciastem robiąc lekką zakładkę. Frankfurterki ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec do zarumienienia przez około 25 minut. Składniki sosu połączyć. Frankfurterki podawać na ciepło lub na zimno z sosem. Smacznego!

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).