Pyszne, pożywna i kolorowa sałatka z łososiem, jajkiem i serem typu włoskiego to idealna propozycja na kolację, lekki obiad czy posiłek do pracy. Bajecznie kolorowa, pełna dobrych składników i mega sycąca. Skusisz się?

Składniki (na 2 porcje):
70 g mixu sałat z rukolą
150 g wędzonego na zimno łososia
100 g sera typu włoskiego Capreggio
3 jajka na twardo
120 g pomidorków paprykowych
1 mała, czerwona cebula
2 łyżki ziaren słonecznika
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki wody
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka musztardy miodowy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka kremu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól świeżo zmielona (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Sałatę ułożyć na talerzu. Dodać pokrojone na połówki (lub ćwiartki) jajka, porwanego na kawałki łososia, pomidorki i pokrojoną w cienkie pióra cebulę. Całość posypać pokruszonym serem i słonecznikiem. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem tuż przed podaniem. Smacznego!