Spaghetti z mulami i pomidorami

Pyszna pasta z mulami to propozycja idealna na walentynkową kolację lub każdą inną okazję. Przygotujesz ją ekspresowo, a jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza, ten przepis zapewne Ci zasmakuje. Możesz użyć muli świeżych lub mrożonych, a dla walorów estetycznych i smakowych użyć do dania czarnego makaronu barwionego sepią.

Składniki (na 2 porcje):
200 g czarnego makaronu spaghetti
500 g świeżych lub mrożonych muli
1 małe szalotka
1 duży ząbek czosnku
250 g pomidorków koktajlowych (paprykowych)
3 łyżki oliwy z oliwek
30 g masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
150 ml wody z gotowania muli
50 ml białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
kilka łyżek wody z gotowania makaronu
Dodatkowo (do podania):
cząstki cytryny

Mule wyczyścić pod bieżąco wodą za pomocą gąbki (patrz rady). Ugotować w niewielkiej ilości wody (na poziomie muszli) przez około 5 minut pod przykryciem. W trakcie gotowania kilkukrotnie wstrząsnąć garnkiem. Mule przełożyć do miski. Nieotwarte małże wyrzucić. Wodę z gotowania przelać przez małe sitko, aby pozbyć się nieczystości i zachować do sosu. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną szalotkę i czosnek, chwilę przesmażyć do zarumienienia. Dodać masło, pokrojone pomidorki, wodę z gotowania muli, wino (opcjonalnie) oraz wodę z gotowania makaronu. Całość dusić do zredukowania i zagęszczenia się sosu. Kiedy sos będzie gotowy dodać mule i ugotowany makaron. Dodać natkę pietruszki, całość wymieszać i krótko podgrzać. Podawać od razu po przygotowaniu z cząstkami cytryny. Smacznego!

Rady: Świeże mule powinny być zamknięte. Jeśli muszla jest otwarta można uderzyć ją o blat, jeśli się zamknie można ją użyć. Wszystkie
otwarte małże należy wyrzucić. Muli nie należy moczyć w wodzie, ponieważ mogą się otworzyć. Należy oczyścić je ostrą gąbką, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i piasku. Bisiory należy usunąć z małż wyrywając je za pomocą małego nożyka jednym sprawnym ruchem. Jeśli używasz małż mrożonych (wcześniej obgotowanych), należy je wcześniej rozmrozić. A wodę z gotowania przelać przez sitko pozbywając się ewentualnych nieczystości i wykorzystać do sosu.




Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).