Przepyszne, delikatne i bajecznie aromatyczne placki z borówkami i serkiem to idealna propozycja na śniadanie, deser czy posiłek do pracy. Te placki przygotujesz ekspresowo z zaledwie kilku składników. Dodatek skórki i soku z pomarańczy nadaje im niepowtarzalnego aromatu.

Składniki (na 9 sztuk):
2 duże jajka rozmiar L
szczypta soli
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
150 g gęstego serka waniliowego
40 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
90 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g borówek
olej (do smażenia)
Dodatkowo (do podania):
1 łyżka miodu


Jajka z solą i cukrem roztrzepać w misce. Dodać serek, sos i skórkę z pomarańczy i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Całość połączyć. Wsypać borówki i wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki (po 2 pełne łyżki na porcję) z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem polać miodem. Smacznego!