Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość, która urzeknie cię smakiem i aromatem. Wilgotne i puszyste. Idealne do popołudniowej kawy.

Składniki (na keksówkę 30 cm):
Ciasto:
200 g miękkiego masła
180 g cukru
4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy


Ciasto: Mąkę z proszkiem przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać partiami mąkę i sok z pomarańczy. Miksować do połączenia się składników. Pod koniec miksowania dodać skórkę z pomarańczy. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec około 50 minut do suchego patyczka. Ciasto studzić na kratce.
Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy. Ciasto polać lukrem. Smacznego!