Szarpana wieprzowina (pulled pork)

Szarpana wieprzowina (pulled pork) to bajecznie kruche, delikatnie, miękkie i soczyste, a przy tym rozpływające się w ustach mięso wieprzowe (najczęściej łopatka), które poddaje się obróbce pieczenia (w piekarniku) lub gotowania (w wolnowarze) przez kilka godzin w niskiej temperaturze. Tak przygotowane mięso rozrywa się na kawałki za pomocą widelców. To idealny dodatek do kanapek, burgerów, tortilli czy pity. Z powodzeniem może też być podane jako baza mięsnego obiadu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak przygotowanej wieprzowiny, koniecznie to nadróbcie. Ja przygotowałam szarpaną wieprzowinę w wolnowarze, ale w opisie znajdziecie też wskazówki, jak piec ją w tradycyjnym piekarniku. 

Składniki: 
1,5 kg łopatki wieprzowej 
1 duża cebula 
Marynata: 
3 łyżki oleju 
50 ml wody (cydru, piwa lub soku pomarańczowego) 
1 łyżka miodu 
2 łyżki sosu sojowego 
3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 
1 1/2 łyżki pikantnego ketchupu 
2 łyżeczki słodkiej papryki 
1 łyżeczka mieszanki ziół (u mnie rozmaryn, oregano, tymianek) 
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki 
1 1/2 płaskiej łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki pieprzu 
1/3 łyżeczki chili

Składniki marynaty połączyć. Cebulę pokroić w pióra. Mięso przełożyć do naczynia, zalać marynatą i natrzeć lub posmarować dokładnie pędzelkiem. Do mięsa dodać cebulę. Naczynie nakryć folią i wstawić do lodówki do zamarynowania na minimum 12 godzin. Na godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Jeśli gotujemy mięso w wolnowarze można je wcześniej obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Dzięki temu mięso będzie miało chrupiącą skórkę, białko zetnie się, co wpłynie na większą soczystość. Jeśli pieczemy mięso w piekarniku, należy rozgrzać go do temp. 90 stopni i piec mięso około 8 godzin pod przykryciem (grzałka góra-dół). Na 20 minut przed końcem pieczenia można podnieść temperaturę do 180-200 stopni, aby skórka ładnie się zarumieniła. Jeśli gotujemy mięso w wolnowarze, po obsmażeniu, wkładamy mięso do naczynia i ustawiamy program low na 8 godzin lub program high na ok. 7 godzin. Po upieczeniu/ugotowaniu mięso przekładamy na talerz, pozostawiamy na ok. 10 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły i rozrywamy dwoma widelcami na kawałki. Porwane mięso połączyć z porcją lub całością sosu, która powstała podczas pieczenia/gotowania lub/i polać dodatkowo gotowym sosem barbecue. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Kotlety z bakłażana

2024-11-01

Te obłędnie chrupiące, soczyste i wyraziste w smaku wegetariańskie kotlety z bakłażana to...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).