Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem pistacjowy z mascarpone i kwaśne maliny, które idealnie przełamują słodycz tego deseru. Idealny jako weekendowa słodkość lub na większe okazje. To jeden z tych deserów, który z każdym kęsem smakuje lepiej!

Składniki (na 4 porcje):
150 g biszkoptów (lady fingers)
50 ml mleka
Krem pistacjowy:
300 ml śmietanki 30%
150 g mascarpone
15 g cukru pudru
70 g kremu pistacjowego
Dodatkowo:
100 g malin (mogą być mrożone)
1 łyżka posiekanych pistacji
1/2 łyżki malin liofilizowanych


Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem prawie na sztywno. Dodać mascarpone i krem pistacjowy. Zmiksować, aż masa będzie całkowicie sztywna. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton 1M). Biszkopty namoczyć w mleku. Ułożyć na dnie pucharów. Dodać maliny i porcję kremu. Deser układać warstwami, aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru udekorować liofilizowanymi malinami i posypać pistacjami. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!