Uwielbiam takie lekkie, a zarazem pożywne posiłki 😉 Te szaszłyki do takich właśnie się zaliczają. Pyszne, jędrne warzyw, soczyste pieczarki i wyrazisty w smaku ser halloumi. Jestem przekonana, że taka propozycja z pewnością zasmakuje także mięsożercom 😉 Koniecznie spróbujcie 😉
Składniki:
200 g sera halloumi
1 średnia czerwona papryka
1 mniejsza cukinia
200 g brązowych pieczarek
1 średnia czerwona cebula
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
szczypta chili
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
Ser osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na prostokątne kawałki. Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić na grubsze plastry, paprykę oczyścić i pokroić na kawałki o boku około 3 cm, cebulę pokroić na cztery części i rozdzielić warstwy. Pieczarki pozbawić trzonków. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać oliwę i przyprawy. Wymieszać rękami, tak, aby składniki równomiernie pokryły się przyprawami. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Składniki nadziewać naprzemiennie na patyczki. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu węglowym (na tacce), patelni grillowej lub grillu elektrycznym z każdej strony na złoty kolor. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!