Tort jagodowy z ananasem

Uniwersalny i prosty w przygotowaniu tort jagodowy z ananasem. Te dwa smaki na tyle mi współgrały, że postanowiłam połączyć ten duet w torcie, który powstał z okazji 12. urodzin bloga 🙂 To tort dedykowany szczególnie tym z Was, którzy są ze mną niezmiennie od ponad dekady oraz tym, którzy codziennie dają mi kopa do działania, testują przepisy i aktywnie uczestniczą w tworzeniu tego miejsca 🙂 Dziękuję Wam za obecność, wspólne gotowanie, każdy komentarz i tak piękne życzenia na social media z okazji tak ważnej dla mnie rocznicy 🙂 To był piękny i bardzo pracowity czas, dziesiątki tysięcy godzin spędzonych w kuchni, przed aparatem i komputerem 🙂 To miejsce jest moją przestrzenią w którą wkładam całe serce. Dzisiaj dziele się z Wami tą radością <3 Częstujcie się! 


Składniki (na tort o średnicy 20 cm):
Biszkopt: 
4 duże jajka L
130 g cukru  
100g mąki tortowej
65 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu  
szczypta soli 
Krem: 
660 ml śmietany 30%
250 g mascarpone 
3 łyżki cukru pudru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
100 g białej czekolady 
2 opakowania śmietan-fixu
Frużelina jagodowa:
300 g jagód (mogą być mrożone) 
1 1/2 łyżki cukru 
1/2 łyżki soku z cytryny 
1 łyżka wody 
1 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
Dodatkowo: 
1/2 puszki ananasa 
3/4 szklanki syropu z ananasa
125 g borówek 
listki świeżej mięty 

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Dno tortownicy o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty. 

Frużelina: Jagody (mogą być mrożone) przełożyć do rondla dodać sok z cytryny i cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce częściowo się rozpadną i puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w wodzie i wlać od owoców. Podgrzać chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając. Frużelinę całkowicie wystudzić. 

Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i ekstraktu. Dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Partiami dodawać mascarpone i zmiksować przez chwilę. Dodać płynną, przestudzoną czekoladę i krótko zmiksować. 
Ananasa odsączyć z syropu (syrop zachować) i pokroić w kostkę. Pierwszy blat nasączyć syropem z ananasa, rozsmarować 1/2 porcji frużeliny i 1/2 porcji pokrojonego ananasa. Rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć go, pozostałą frużelinę, ananasa i 1/2 pozostałego kremu. Przykryć trzecim blatem i lekko go nasączyć. Wierzch tortu oraz boki wysmarować pozostałym kremem. Do dekoracji wierzchu można użyć rękawa cukierniczego z tylką (u mnie Wilton M1). Na kremie ułożyć borówki i listki świeżej mięty. Smacznego! 
 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).