Na konkurs z Emako.pl przesłaliście do mnie całe mnóstwo pysznych propozycji na Wasze ulubione świąteczne potrawy. Moje ślinianki zaczęły pracować na zwiększonych obrotach. Z przyjemnością czytałam Wasze maile z fantastycznymi przepisami. Uwierzcie, wybór zwycięskiej trójki był niezwykle ciężki. Najchętniej nagrodziłabym wszystkich, bo każdy z Was zasługuje na nagrodę, ale pula nagród jest ograniczona. Po długich obradach wraz z mężem i synkiem wybraliśmy trójkę szczęśliwców. Na tak pyszne propozycje skusiłabym się o każdej porze dnia i nocy 🙂 Wszystkim biorącym udział w konkursie serdecznie dziękuję, a zwycięzcom serdecznie gratuluję i proszę o przesłanie swoich danych teleadresowych na mojego maila: olusia23@poczta.onet.pl
Izabella Kulińska za Grzyby smażone w cieście
Grzyby smażone w cieście
Składniki:
- kilkanaście kapeluszy borowików suszonych
- ok. 200 ml mleka
- 1 jajko
- mąka – ile zabierze ciasto
- ok. 1 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- olej roślinny do smażenia
sposób przygotowania: grzyby opłucz i zalej w
jakimś naczyniu lekko letnią wodą – mają być przykryte. Odstaw je na ok.
godzinę. Potem gotuj na małym ogniu w wodzie, w której się moczyły aż
zmiękną. Gdy się ugotują odcedź je i ostudź a wywaru nie wylewaj –
przyda się do jakiegoś innego dania.
Jajko rozkłóć dolewając
mleko, dopraw. Dosypuj powoli mąkę i mieszaj aż ciasto osiągnie
konsystencję gęstej śmietany. Nadziewając kapelusz grzyba ma widelec
zanurzaj je kolejno w cieście i przekładaj na patelnię z rozgrzanym
olejem. Smaż aż ładnie się zrumienią z obu stron. Po usmażeniu przełóż
na chwilę na papierowy ręcznik żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj
gorące.
Ewa Miller za przepis na Pierniczki
Pierniczki:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru pudru
3-4 łyżeczki przyprawy do pierników, (ewentualnie kakao, cynamon dla koloru, starta skórka pomarańczy)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
1/2 szklanki miodu
½ kostki masła
masło i miód rozpuścić w rondelku i wystudzić
połączyć
mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, dodać jajko i roztopioną
masę, wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na tydzień, potem piec 10-12
minut w temp. 180st.
Kasia Godlewska za przepis na Uszka do barszczu.
Z mąki usypać górkę, zrobić w niej zagłębienie, do środka dać 3 żółtka,
olej, sól, posiekać nożem aż żółtka połączą się z mąką.
Farsz:
Grzyby namoczyć na noc, rano w tej samej wodzie zagotować na kilka
minut i odcedzić. Cebulę posiekać bardzo drobno i zeszklić na patelni na
małej ilości oleju. Odsączone grzyby zmielić maszynką do mięsa, dodać
cebulę, sól i pieprz. Wymieszać.
Lepienie uszek: Ciasto wałkować jak najcieniej i pociąć na kwadraty.
Na każdy nałożyć porcję farszu i lepić najpierw w trójkąt a następnie zakleić przeciwległe dwa rogi.







