Wyniki konkursu z Emako

Na konkurs z Emako.pl przesłaliście do mnie całe mnóstwo pysznych propozycji na Wasze ulubione świąteczne potrawy. Moje ślinianki zaczęły pracować na zwiększonych obrotach. Z przyjemnością czytałam Wasze maile z fantastycznymi przepisami. Uwierzcie, wybór zwycięskiej trójki był niezwykle ciężki. Najchętniej nagrodziłabym wszystkich, bo każdy z Was zasługuje na nagrodę, ale pula nagród jest ograniczona. Po długich obradach wraz z mężem i synkiem wybraliśmy trójkę szczęśliwców. Na tak pyszne propozycje skusiłabym się o każdej porze dnia i nocy 🙂 Wszystkim biorącym udział w konkursie serdecznie dziękuję, a zwycięzcom serdecznie gratuluję i proszę o przesłanie swoich danych teleadresowych na mojego maila: olusia23@poczta.onet.pl


Izabella Kulińska za Grzyby smażone w cieście 

Grzyby smażone w cieście

Składniki:

  • kilkanaście kapeluszy borowików suszonych
  • ok. 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • mąka – ile zabierze ciasto
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 

  • olej roślinny do smażenia



sposób przygotowania: grzyby opłucz i zalej w
jakimś naczyniu lekko letnią wodą – mają być przykryte. Odstaw je na ok.
godzinę.  Potem gotuj na małym ogniu w wodzie, w której się moczyły aż
zmiękną. Gdy się ugotują odcedź je i ostudź a wywaru nie wylewaj –
przyda się do jakiegoś innego dania.

Jajko rozkłóć dolewając
mleko, dopraw. Dosypuj powoli mąkę i mieszaj aż ciasto osiągnie
konsystencję gęstej śmietany. Nadziewając kapelusz grzyba ma widelec
zanurzaj je kolejno w cieście i przekładaj na patelnię z rozgrzanym
olejem. Smaż aż ładnie się zrumienią z obu stron. Po usmażeniu przełóż
na chwilę na papierowy ręcznik żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj
gorące.



Ewa Miller za przepis na Pierniczki 

Pierniczki:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru pudru
3-4 łyżeczki przyprawy do pierników, (ewentualnie kakao, cynamon dla koloru, starta skórka pomarańczy)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
1/2 szklanki miodu
½ kostki masła

masło i miód rozpuścić w rondelku i wystudzić
połączyć
mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, dodać jajko i roztopioną
masę, wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na tydzień, potem piec 10-12
minut w temp. 180st.


Kasia Godlewska za przepis na Uszka do barszczu

 

Uszka (ok 220szt)
-600g mąki
-3 żółtka
-3 łyżeczki oleju
-1/2 łyżeczki soli


-250-300ml wrzątku
Farsz
-180g suszonych grzybów – podgrzybków i prawdziwków (kapelusze!)
-dwie cebule
-sól
sporo pieprzu

Ciasto:
Z mąki usypać górkę, zrobić w niej zagłębienie, do środka dać 3 żółtka,
olej, sól, posiekać nożem aż żółtka połączą się z mąką.


Stopniowo dolewać wrzątek i zagniatać, wody dolewać tyle żeby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie.

Farsz:
Grzyby namoczyć na noc, rano w tej samej wodzie zagotować na kilka
minut i odcedzić. Cebulę posiekać bardzo drobno i zeszklić na patelni na
małej ilości oleju. Odsączone grzyby zmielić maszynką do mięsa, dodać
cebulę, sól i pieprz. Wymieszać.
Lepienie uszek:  Ciasto wałkować jak najcieniej i pociąć na kwadraty.
Na każdy nałożyć porcję farszu i lepić najpierw w trójkąt a następnie zakleić przeciwległe dwa rogi.


Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

No Posts Found!

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).