Wyniki konkursu z Galicją

Konkurs z Galicją spotkała się ze sporym zainteresowaniem. Przysłaliście mnóstwo smacznych, świątecznych propozycji. Każde danie zasługuje na nagrodę, każde ma w sobie coś wyjątkowego. Jednak nagrodzonych może zostać tylko 6 osób. Wybór był bardzo ciężki. Wahałam się, ale w ostateczności zwyciężyły te przepisy, które najbardziej pobudziły moje kubki smakowe. Nie przedłużając, pora na ogłoszenie wyników. Zwycięzcom serdecznie gratuluję i proszę o kontakt na mojego maila! A wszystkim pozostałym dziękuję za udział w zabawie i zachęcam do brania udziały w kolejnych konkursach 🙂



A oto zwycięzcy:

Miejsce pierwsze i bon o wartości 300 zł do sklepu Galicja otrzymuje: 



Iwona Drwal za Wytrawną wersję Bûche de Noël, czyli świąteczną przystawkę z wędzonego łososia



Składniki:
chleb
tostowy 9 kwadratowych kromek lub 3 duże podłużne ( w zależności jakie
uda się Wam kupić) , 100-150 g miękkie masło, 125 g serek mascarpone,
100 g jogurt grecki, 3 łyżki kwaśna śmietana, pieprz biały do smaku,
pęczek natki pietruszki
  lub
koperku,1 łyżka soku z cytryny, sól do smaku, 150-200 g łosoś wędzony
(plastry),1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,do dekoracji granat i
koperek, opcjonalnie papryczka chili;
Wykonanie:
1.Pietruszkę lub koperek (wedle waszych preferencji smakowych) drobno posiekać.
2. Miękkie
masło utrzeć na krem z posiekaną pietruszką lub koperkiem, skórką z
cytryny, pół łyżeczki soli i jeśli lubicie odrobinę papryczki chili;
3.Z
chleba tostowego odciąć brązowe skórki, tak by została tylko biała
część chleba; Kromki chleba ułożyć na foli aluminiowej lub spożywczej
tak by lekko na siebie zachodziły i stworzyły duży kwadrat. Następnie
przy pomocy wałka rozwałkować chleb tostowy tak by kromki 
 między sobą się połączyły.
4. Na rozwałkowanym chlebie tostowym rozprowadzić równomiernie wcześniej przygotowane aromatyzowane masło;
5. Na warstwie masła rozłożyć plastry łososia wędzonego.
6. Następnie pomagając sobie folią zwinąć całość w roladę, końcówki niepotrzebnego chleba odciąć. Tak
przygotowaną roladę wstawić najpierw do zamrażalnika na 15 minut, a
następnie do lodówki na 1-2h ( do porządnego schłodzenia);
7. Serek mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, jogurtem greckim i kwaśną śmietaną, doprawić solą i białym pieprzem do smaku;
Masę serową również wstawić do lodówki na 1h do stężenia.
Rady/uwagi: kwaśną śmietanę można zastąpić również majonezem;
8.
Po tym czasie wyjąć roladę z lodówki, odciąć 2 kawałki rolady i położyć
po bokach formując boczne „ramy” bûche de Noël; Roladę ułożyć na
talerzu na którym będzie podawana. Masę serową również wyjąc z lodówki,
przełożyć do rękawa cukierniczego i pokryć nią roladę w taki sposób by
masa jak najbardziej przypominała korę drzewa. Jeśli nie macie rękawa,
krem serowy można wyłożyć łyżką, a następnie przejechać wzdłuż widelcem
„rysując” korę.

Roladę ponownie wstawić do lodówki na 1 h;

9. Tuż przed podaniem udekorować np. granatem i koperkiem;
Najlepiej podawać całą stawiając na stół i kroić przy gościach.


Miejsce drugie i bon o wartości 150 zł do sklepu Galicja otrzymuje:



Magda Mentel za Makowe bajaderki



Przepis (około 35 sztuk):
400g ciasteczek maślanych
300g masy makowej
1/2szkl mleka
50g masła
2 łyżki miodu
+ suchy mak (do obsypania)
Masło
razem z mlekiem i miodem podgrzać w rondelku, aż do rozpuszczenia.
Odstawić do ostygnięcia. Ciasteczka drobno pokruszyć i wsypać do miski.
Dodać masę makową oraz ostudzone masło z miodem i mlekiem. Wszystko
razem dokładnie wymieszać, aż do powstania jednolitej konsystencji. Do
osobnej miseczki wsypać suchy mak. Z ciasteczkowej masy formować kulki,
obtaczać je w maku i układać na tacce/blaszce. Tak przygotowane
bajaderki wstawić do lodówki na minimum jedną godzinę, do schłodzenia.



Miejsce drugie (ex aequo) i bon o wartości 150 zł do sklepu Galicja otrzymuje:

 Katarzyna Toczek-Gierula za Gołąbki z gryką i prawdziwkami



Składniki:
1 główka kapusty białej
2 woreczki kaszy gryczanej
2 duże cebule
pół kostki masła
sól,
pół szklanki suszonych prawdziwków
świeży koperek
Wykonanie:
Liście kapusty gotować w osolonej wodzie 2-3minuty aż zmiękną.
Po
osączeniu odciąć twarde części głąbów nie dziurawiąc liści.Grzyby
namoczyć w wodzie najlepiej na całą noc.Dokładnie wypłukać i gotować w
osolonej wodzie aż zmiękną.Ostudzone pokroić na drobne kawałki i
podsmażyć na patelni na maśle razem z cebulką.Doprawić solą,pieprzem i
odrobiną świeżego koperku.

Kaszę ugotować według przepisu na
opakowaniu.Połączyć z przygotowanymi grzybami i doprawić solą.Do każdego
liścia nakładać kaszę i zawijać gołąbki.Układać je w naczyniu
żaroodpornym.Podlać ok 100ml wody lub wywarem jarzynowym i piec około
1,5 godziny w temp 180stopni.

3 Wyróżnienia 
Zestawy silikonowych akcesoriów od Galicji otrzymują:



1. Katarzyna Kozioł za Miodownik





Składniki
Ciasto


– 500 g mąki
– 1/2 szklanki cukru;
– 200 g margaryny;
– 3 łyżki miodu;
– 2 jajka;
– 1 łyżeczka sody;
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
– szczypta soli;
– 1 czubata łyżka kakao.
Masa
– 3 szklanki mleka;
– 1/2 szklanki cukru;
– 150 g margaryny;
– 1 cukier waniliowy;
– 10 łyżek kaszy manny.
Polewa
– 3 łyżki margaryny;
– 3 łyżki kakao;
– 3 łyżki mleka;
– 3 łyżki cukru.


Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) połącz i zagnieć. Ciasto podziel
na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i jeszcze chwilę
zagniataj, aby kakao połączyło się z ciastem. Następnie jeszcze raz
podziel, tak żeby powstały cztery równe porcje. Jedną z nich rozwałkuj
na kształt kwadratu (w razie konieczności podsyp mąką) i przełóż na
wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o bokach 23 cm. Piecz około 15
minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe
blaty. Odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj kaszę i wymieszaj, a resztę
mleka zagotuj wraz z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Gotujące mleko odstaw, wlej kaszę i wymieszaj.
Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji budyniu.
Odstaw do przestygnięcia. Chłodne blaty (na przemian ciemny i jasny)
przełóż masą z kaszy manny. Na końcu przygotuj polewę. W rondelku połącz
wszystkie składniki i chwileczkę gotuj. Udekoruj wg uznania.





2. Diana Kowalczyk za Piernik z marcepanem i powidłami




  • 350 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki przypraw korzennych
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 150 g masy marcepanowej
  • 330 g powideł śliwkowych
  • 150 g gorzkiej czekolady
W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche.
Łączymy je se sobą.
Masę przelewamy do keksówki i pieczemy około godzinę( do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzony przekrawamy wzdłuż na 3 części.
Przekładamy je rozwałkowanym marcepanem oraz powidłami.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na cieście.
Smacznego 🙂



3.  Iza Kulińska za Sernik chałwowy



składniki:

  • SPÓD – 40 g herbatników zwykłych, takich typu „holenderskie” albo „digestive”
  • 60 g herbatników w czekoladzie j.w.
  • 50 g masła 
  • 20 g sezamu
  •  
  • MASA SEROWA – 500 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego 
  • 3 nieduże jajka
  • 50 g zwykłego cukru 
  • 35 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g chałwy waniliowej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżka soku z cytryn
  •  
  • PRZYBRANIE – 100 g chałwy waniliowej
  • 4 łyżki śmietanki słodkiej
  • cukrowe gwiazdki



sposób przygotowania: herbatniki wrzuciłam do
blendera, pokruszyłam, wlałam roztopione masło i ponownie zmiksowałam.
Dodałam jeszcze lekko podprażony na suchej patelni sezam i wymieszałam
łyżką. Masę wysypałam na dno tortownicy o śr. 16 cm wyłożone papierem do
pieczenia, równo rozprowadziłam i ugniotłam.



Chałwę
rozdrobniłam widelcem i dodając ser utarłam na gładką masę. Dodałam
jajka, sok z cytryny, wanilię i mąkę, dokładnie wymieszałam, ale
starałam się nie napowietrzać masy. Wylałam na spód z ciasteczek.
Tortownicę owinęłam podwójną warstwą folii aluminiowej, wstawiłam ją do
większego naczynia i do niego wlałam wodę na wysokość kilku centymetrów.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piekłam ok. 45
minut – po upieczeniu zostawiłam w wyłączonym piekarniku przy uchylonych
drzwiczkach na pół godziny po czym wyjęłam i zostawiła żeby wystygł.
Gdy sernik ostygł zupełnie chłodziłam go przez noc w lodówce.



Wierzch
ozdobiłam chałwą, ucierając ją ze śmietanką i smarując sernik.
Posypałam czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Smakował wspaniale i na
Święta upiekę go chyba w większej formie.

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

No Posts Found!

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).