Pyszna, gęsta, kremowa i bardzo aromatyczna zupa z dyni z dodatkiem batatów i marchwi 🙂 Idealna jako rozgrzewający posiłek po jesiennych wojażach 🙂 Lekko słodka i pikantna jednocześnie. Kwintesencja jesieni 🙂 Spróbujcie koniecznie takiego połączenia smaków 🙂
Składniki:
300 g dyni
300 g (ok. 2 średnie sztuki) batatów
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego lub wody
1/2 łyżeczki kurkumy
3/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
sól (do smaku)
pieprz biały (do smaku)
Dodatkowo (do podania):
śmietana 30 %
groszek ptysiowy/grzanki
kiełki jarmużu
czarny sezam
pestki dyni
300 g dyni
300 g (ok. 2 średnie sztuki) batatów
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego lub wody
1/2 łyżeczki kurkumy
3/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
sól (do smaku)
pieprz biały (do smaku)
Dodatkowo (do podania):
śmietana 30 %
groszek ptysiowy/grzanki
kiełki jarmużu
czarny sezam
pestki dyni
W garnku na maśle i oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kostkę bataty, pokrojoną w kostkę dynię oraz marchewkę pokrojoną na plasterki. Wsypać przyprawy: curry, kurkumę, gałkę muszkatołową i krótko podsmażyć mieszając. Wlać bulion lub wodę i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą ze śmietaną, groszkiem ptysiowym, kiełkami, sezamem i pestkami dyni. Smacznego!