Bajecznie kremowy i wilgotny sernik kokosowo-pomarańczowy z białą czekoladą to idealny wypiek na święta. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik zyskuje na smaku. Krótkie zmiksowanie składników sprawia z kolei, że sernik nie rośnie w trakcie pieczenia, a co za tym idzie, nie pęka i nie opada 😉 Dodatek białej czekolady i kandyzowanej skórki do sernika, nieprzeciętnie podbija jego walory smakowe 🙂 A przysłowiową kropką nad i jest tutaj orange curd, czyli angielski krem pomarańczowy, który nadaje temu sernikowi prawdziwie świątecznego charakteru. Zakochacie się w tym smaku od pierwszego kęsa 😉 Gorąco polecam 😀
Składniki (na tortownicę 23 cm):
Spód:
150 g maślanych herbatników
20 g wiórków kokosowych
80 g stopionego masła
Sernik:
1 kg sera twarogowego
5 dużych (285 g) jajek
160 g cukru
20 g domowego, cukru waniliowego
Spód:
150 g maślanych herbatników
20 g wiórków kokosowych
80 g stopionego masła
Sernik:
1 kg sera twarogowego
5 dużych (285 g) jajek
160 g cukru
20 g domowego, cukru waniliowego
150 ml mleczka kokosowego
100 g białej czekolady
60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 budyń (40 g) waniliowy (bez cukru)
Orange curd:
75 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
25 g cukru
2 żółtka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
35 g zimnego masła
Dodatkowo (do dekoracji):
1 pomarańcza
4 kostki białej czekolady
1/2 łyżki wiórków kokosowych
100 g białej czekolady
60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 budyń (40 g) waniliowy (bez cukru)
Orange curd:
75 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
25 g cukru
2 żółtka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
35 g zimnego masła
Dodatkowo (do dekoracji):
1 pomarańcza
4 kostki białej czekolady
1/2 łyżki wiórków kokosowych
Spód: Herbatniki i wiórki rozkruszyć w malakserze, dodać stopione masło i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na spód tortownicy i dokładnie wyrównać, dociskając do dna. Tortownice wstawić do lodówki.
Sernik: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Jajka zmiksować krótko (do podwojenia objętości) z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg i pozostałe składniki (oprócz skórki pomarańczowej). Zmiksować tylko do połączenia się składników, dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Masę twarogową przelać na schłodzony spód. Tortownicę umieścić na ruszcie w piekarniku, piętro niżej dać blaszkę z wodą lub umieścić owiniętą dwukrotnie w folię spożywczą tortownicę na blaszce wypełnionej wodą. Sernik piec przez 15 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół), zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez ok. 70 minut, aż boki będą ścięte, a środek pozostanie sprężysty. Po upieczeniu sernik zostawić w zamkniętym piekarniku przez 20 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Orange curd: Wszystkie składniki (oprócz masła) umieścić w rondelku i roztrzepać trzepaczką. Podgrzać na małym gazie, cały czas mieszając. Kiedy krem zacznie gęstnieć, zdjąć rondel z gazu, dodać masło i wymieszać do połączenia się składników. Jeśli utworzyły się grudki, krem można przetrzeć przez sitko lub zblendować. Krem całkowicie wystudzić. Schłodzony sernik posmarować orange curd i udekorować pomarańczami, posiekaną czekoladą i wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Sernik: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Jajka zmiksować krótko (do podwojenia objętości) z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg i pozostałe składniki (oprócz skórki pomarańczowej). Zmiksować tylko do połączenia się składników, dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Masę twarogową przelać na schłodzony spód. Tortownicę umieścić na ruszcie w piekarniku, piętro niżej dać blaszkę z wodą lub umieścić owiniętą dwukrotnie w folię spożywczą tortownicę na blaszce wypełnionej wodą. Sernik piec przez 15 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół), zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez ok. 70 minut, aż boki będą ścięte, a środek pozostanie sprężysty. Po upieczeniu sernik zostawić w zamkniętym piekarniku przez 20 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Orange curd: Wszystkie składniki (oprócz masła) umieścić w rondelku i roztrzepać trzepaczką. Podgrzać na małym gazie, cały czas mieszając. Kiedy krem zacznie gęstnieć, zdjąć rondel z gazu, dodać masło i wymieszać do połączenia się składników. Jeśli utworzyły się grudki, krem można przetrzeć przez sitko lub zblendować. Krem całkowicie wystudzić. Schłodzony sernik posmarować orange curd i udekorować pomarańczami, posiekaną czekoladą i wiórkami kokosowymi. Smacznego!










