Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe, kremowe serowe nadzienie i słodkie figi to przyjemność, której ciężko się oprzeć 😉 Uwielbiam drożdżówki z serem, a figi tutaj komponują się wyśmienicie. Jeśli ciasto przygotujecie w robocie lub automacie do wypieku chleba, przygotowanie tych bułek zajmie Wam zaledwie kilka chwil 😉 Kto chętny na taką wersję drożdżówek? 😉
Składniki (na 6 dużych sztuk):
Bułki:
300 g mąki pszennej
130 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
Bułki:
300 g mąki pszennej
130 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 duże jajko
60 g cukru
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
60 g stopionego masła
Nadzienie:
250 g twarogu półtłustego
1 duże jajko
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
30 g cukru pudru
20 g miękkiego masła
Dodatkowo:
3 figi
1 małe jajko (do wysmarowania drożdżówek)
cukier puder (do posypania)
Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do mąki dodać sól, rozkłócone jajko, cukier i cukier waniliowy oraz podrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewać masło cały czas wyrabiając, do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Nadzienie: Twaróg zmielić dwukrotnie, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia.
Figi pokroić na plasterki.
Podrośnięte ciasto chwilę wyrobić i podzielić na 6 równych porcji (po około 100 g każda). Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra-dół). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Każdą porcję ciasta uformować w kulkę. Przełożyć na blaszkę i spłaszczyć placami na okrągły placek o grubości ok. 1 1/2 cm. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 15 minut. W każdej drożdżówce, na środku zrobić wgłębienie za pomocą np. dna szklanki. Do wgłębień włożyć po dwie łyżki sera. Na wierzchu ułożyć pokrojone figi. Brzegi drożdżówek posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut, do zarumieniania. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Studzić na kratce. Smacznego!










