Wysokobiałkowe, niskokaloryczne, pyszne serniczki z brzoskwiniami i borówkami to deser, na który mogą sobie pozwolić osoby będące na diecie 😉 Te serniczki są mega sycące i bajecznie wilgotne 😉 Przygotujesz je ekspresowo i zakładam, że równie ekspresowo pochłoniesz 😀 Do tych serniczków możecie użyć dowolnych, ulubionych, sezonowych owoców 🙂 Zajadajcie na zdrowie 😉
400 g półtłustego (lub chudego) twarogu
1 opakowanie (150 g) naturalnego skyru
150 g erytrytolu (lub ksylitolu)
80 ml mleka 1,5 %
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki budyniu waniliowego
1 brzoskwinia
1/2 szklanki borówek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, skyr i mleko przełożyć do wysokiego dzbanka. Zblendować krótko na gładką konsystencję. Dodać jajka, erytrytol, ekstrakt i budyń. Zmiksować bardzo krótko tylko do połączenia się składników. Kokilki wysmarować masłem. Przelać masę serową. Na wierzchu ułożyć pokrojone na plasterki brzoskwinie i borówki. Kokili przełożyć na blaszkę. Do blaszki wlać około 3/4 szklanki wody. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec serniczki około 45 minut, do czasu, aż brzegi ciasta będą lekko odchodzić, a środek pozostanie sprężysty. Po upieczeniu serniczki zostawić w uchylonym piekarniku na około 15 minut. Wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego!
Rady: Serniczki warto piec w kąpieli wodnej, dzięki temu są wilgotne, nie pękają i nie opadają po upieczeniu. Twaróg półtłusty możecie zastąpić chudym, jednak wtedy serniczki będą miały mniej kremową konsystencję. Ekstrakt z wanilii można zastąpić domowym cukrem waniliowym, pastą z wanilii lub miąższem z 1 laski wanilii. Erytrytol można zastąpić zwykłym cukrem, wtedy należy dać go mniej ok. 90-100 g, wg preferowanej słodyczy 😉 Ważne przy pieczeniu serników jest bardzo krótkie miksowanie masy serowej (tylko do połączenia składników). Zbyt długie miksowanie napowietrza masę, co skutkuje tym, że serniki pękają i opadają po upieczeniu.











