Fit serniczki ze skyrem, brzoskwiniami i borówkami

Wysokobiałkowe, niskokaloryczne, pyszne serniczki z brzoskwiniami i borówkami to deser, na który mogą sobie pozwolić osoby będące na diecie 😉 Te serniczki są mega sycące i bajecznie wilgotne 😉 Przygotujesz je ekspresowo i zakładam, że równie ekspresowo pochłoniesz 😀 Do tych serniczków możecie użyć dowolnych, ulubionych, sezonowych owoców 🙂 Zajadajcie na zdrowie 😉 

Składniki (na 3 kokilki o średnicy ok. 11 cm):
400 g półtłustego (lub chudego) twarogu 
1 opakowanie (150 g) naturalnego skyru
150 g erytrytolu (lub ksylitolu) 
80 ml mleka 1,5 %
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
2 łyżki budyniu waniliowego 
1 brzoskwinia 
1/2 szklanki borówek 
Dodatkowo: 
1/2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego (do wysmarowania kokilek) 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, skyr i mleko przełożyć do wysokiego dzbanka. Zblendować krótko na gładką konsystencję. Dodać jajka, erytrytol, ekstrakt i budyń. Zmiksować bardzo krótko tylko do połączenia się składników. Kokilki wysmarować masłem. Przelać masę serową. Na wierzchu ułożyć pokrojone na plasterki brzoskwinie i borówki. Kokili przełożyć na blaszkę. Do blaszki wlać około 3/4 szklanki wody. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec serniczki około 45 minut, do czasu, aż brzegi ciasta będą lekko odchodzić, a środek pozostanie sprężysty. Po upieczeniu serniczki zostawić w uchylonym piekarniku na około 15 minut. Wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego! 

Rady: Serniczki warto piec w kąpieli wodnej, dzięki temu są wilgotne, nie pękają i nie opadają po upieczeniu. Twaróg półtłusty możecie zastąpić chudym, jednak wtedy serniczki będą miały mniej kremową konsystencję. Ekstrakt z wanilii można zastąpić domowym cukrem waniliowym, pastą z wanilii lub miąższem z 1 laski wanilii. Erytrytol można zastąpić zwykłym cukrem, wtedy należy dać go mniej ok. 90-100 g, wg preferowanej słodyczy 😉 Ważne przy pieczeniu serników jest bardzo krótkie miksowanie masy serowej (tylko do połączenia składników). Zbyt długie miksowanie napowietrza masę, co skutkuje tym, że serniki pękają i opadają po upieczeniu. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).