Drożdżowe paluchy serowe z sezamem

Idealna przekąska na imprezę, do szkoły, pracy, w podróż, do wieczornego filmu czy na piknik 🙂  Paluchy serowe z ciasta drożdżowego z mozzarellą i grana padano są miękkie i chrupiące zarazem. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, ale z powodzeniem możecie je zajadać w dniu następnym 😉 To też świetny dodatek do zup kremów. 

Składniki (na 12 sztuk): 
250 g mąki pszennej 
1 łyżeczka suchych drożdży 
100 ml ciepłej wody 
1 średnie jajko 
25 g stopionego masła 
1/2 łyżeczki cukru 
1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie: 
120 g mozzarelli 
30 g startego grana padano 
3 łyżki pikantnego ketchupu 
2 łyżeczki oregano 
Dodatkowo:
1 jajko (do posmarowania) 
1 łyżka jasnego sezamu 
1 łyżka czarnego sezamu 


Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Dodać wodę, rozkłócone jajko i stopione masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posmarować ketchupem, posypać startą mozzarellą, grana padano i oregano. Prostokąt złożyć na pół. Wycinać paski ciasta o szerokości ok. 2 cm i skręcać oba końce jednocześnie wokół własnej osi. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 15 minut. Paluchy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka góra-dół). Wystudzić na kratce. Smacznego!

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).