Ciasto mleczna kanapka

Ciasto jest puszyste i kremowe dzięki masie na bazie mleka w proszku. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a smakuje nawet bardzo wyszukanym podniebieniom. Możecie upiec je w formie tortu lub zwykłego ciasta. Sprawdza się idealnie na świątecznym stole lub kinderbalu. 


Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (szklanka 250 ml)
1 1/2 łyżeczki proszku po pieczenia
2 łyżki kakao

Krem:
2 szklanki mleka w proszku (szklanka 250 ml)
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
200 g masła
2 opakowania cukru wanilinowego

Polewa:
150 g czekolady gorzkiej
Kilka łyżek mleka lub śmietany kremówki

3 łyżki wiórków kokosowych


Wykonanie biszkoptu:
Jajka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. W połowie ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy białka będą szkliste, stopniowo dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować. Po dodaniu wszystkich żółtek miksować jeszcze przez chwilę. Mąki z proszkiem i kakao przesiać. Do ubitej masy dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać. Ciasto biszkoptowe wylać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstawić na ok. 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do suchego patyczka.
Wykonanie kremu:
Mleko zagotować z cukrami wanilinowymi i cukrem zwykłym, od czasu do czasu mieszając. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać do masła mleko i cały czas ubijać. Następnie wsypywać mleko w proszku i ubić na puch. Tak przygotowaną masą przełożyć przekrojony na pół biszkopt. Polać roztopioną w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka lub śmietanki i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).