Ciasto jest puszyste i kremowe dzięki masie na bazie mleka w proszku. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a smakuje nawet bardzo wyszukanym podniebieniom. Możecie upiec je w formie tortu lub zwykłego ciasta. Sprawdza się idealnie na świątecznym stole lub kinderbalu.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (szklanka 250 ml)
1 1/2 łyżeczki proszku po pieczenia
2 łyżki kakao
Krem:
2 szklanki mleka w proszku (szklanka 250 ml)
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
200 g masła
2 opakowania cukru wanilinowego
Polewa:
150 g czekolady gorzkiej
Kilka łyżek mleka lub śmietany kremówki
3 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie biszkoptu:
Jajka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. W połowie ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy białka będą szkliste, stopniowo dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować. Po dodaniu wszystkich żółtek miksować jeszcze przez chwilę. Mąki z proszkiem i kakao przesiać. Do ubitej masy dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać. Ciasto biszkoptowe wylać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstawić na ok. 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do suchego patyczka.
Wykonanie kremu:
Mleko zagotować z cukrami wanilinowymi i cukrem zwykłym, od czasu do czasu mieszając. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać do masła mleko i cały czas ubijać. Następnie wsypywać mleko w proszku i ubić na puch. Tak przygotowaną masą przełożyć przekrojony na pół biszkopt. Polać roztopioną w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka lub śmietanki i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.










