Obłędnie pyszne, puszyste placki jogurtowe, które przygotujesz w kilka minut. Delikatne w smaku z dodatkiem soczystych truskawek. Idealne na śniadanie lub deser. Świetnie sprawdzą się także na letnim pikniku czy jako przekąska na podróż.

Składniki (na 6 dużych placków):
1 duże jajko
120 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 1/2 łyżki cukru
110 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g truskawek
1/2 łyżki oleju (do smażenia)
cukier puder (do oprószenia)



W misce wymieszać za pomocą trzepaczki jajko z jogurtem. Dodać przesianą mąkę, proszek, cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszać do połączenia się składników. Truskawki pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta. Kiedy placki lekko się zarumienią na wierzch poukładać pokrojone truskawki. Usmażone z jednej strony placki, przełożyć na drugą stronę i smażyć do zarumienienia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!








