Babka zebra z polewą kawową

Tę babkę robi się stosunkowo szybko. Jeśli zamiast nakładania ciasta łyżką pójdziecie na łatwiznę i wspomożecie się dwoma dzbankami, będzie to wypiek ekspresowy. Babki na oleju (w przeciwieństwie do tych na margarynie) mają tę zaletę, że są bardzo wilgotne i dłużej zachowują świeżość. Przepis na babkę zebrę znalazłam jakiś czas temu na stronie internetowej, po pewnych modyfikacjach stworzyłam wersję, która mnie i mojej rodzinie odpowiada najbardziej. Oto ona:


Składniki:
5 dużych jajek
1 3/4 szklanki białego cukru (szklanka 250 ml)
2 1/2 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
3 łyżki mąki
3 łyżki gorzkiego kakao
tłuszcz do formy
1/2 łyżki bułki tartej
Polewa:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
1/2 łyżki soku z cytryny
3-4 kopiaste łyżki cukru pudru
1 łyżka ciepłej wody

Jajka ubijamy z białym cukrem, aromatem i cukrem wanilinowym do czasu, aż masa będzie jasnożółta. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do jajek wlewamy olej oraz wodę. Ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę z proszkiem i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wlewamy do dwóch dzbanków. Do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Oba ciasta dokładnie mieszamy. Tortownicę natłuszczamy i osypujemy bułką tartą. Ciasta z dzbanków wylewamy naprzemiennie na środek tortownicy w takiej samej ilości (po około 4-5 łyżek). Postępujemy tak, aż do wyczerpania obu ciast. Tak przygotowaną babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy ok. 1 godziny. 

Przepis na polewę kawową: kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier puder i ucieramy łyżką, tak aby nie było grudek. Lukier powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. W miarę potrzeby dosypujemy cukru lub soku z cytryny. Tak przygotowaną polewę wylewamy na przestudzone ciasto i pozostawiamy do zastygnięcia. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Kotlety z bakłażana

2024-11-01

Te obłędnie chrupiące, soczyste i wyraziste w smaku wegetariańskie kotlety z bakłażana to...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).