Ciasto z rabarbarem i budyniem

Idealne połączenie ciasta kruchego ze słodkim budyniem i kwaskowym rabarbarem. Takie ciasto często piekła moja mama. Odkąd sięgam pamięcią zawsze w szczególny sposób za nim przepadałam. Dziś chętnie do niego wracam, bo jest szybkie w przygotowaniu, tanie i świetnie smakuje. To kolejny dowód na to, że proste rzeczy są najsmaczniejsze 🙂




Składniki:
Ciasto:
450 g mąki tortowej
250 g masła
150 g cukru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka lodowatej wody
szczypta soli
Dodatkowo:
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru
500 g rabarbaru



Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać zimne masło i posiekać. W cieście zrobić dołek, dodać żółtka, wodę i cukier. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Ciasto obwinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. 
Budyń: Z litra mleka odlać 3/4 szklanki. Rozpuścić w niej proszki budyniowe i cukier. Mleko podgrzać. Do wrzącego mleka dodać pozostałe mleko z budyniem i cukrem i gotować stale mieszając do zgęstnienia. 
Rabarbar umyć, osuszyć i (ewentualnie) obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. 
Blaszkę o wymiarach 31×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą porcję ciasta, równomiernie wylepić ciastem spód, pozostawiając wyższy rant. Na ciasto wylać ciepły budyń. Na budyniu ułożyć rabarbar. Pozostałą (mniejszą) porcję ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 50 minut (grzałka góra-dół), do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Przed rozkrojeniem ciasto całkowicie wystudzić. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).