Crème brûlée

Francuski klasyk w najpyszniejszych wydaniu 🙂  Crème brûlée to pyszny, kremowy deser jajeczno-śmietankowy z charakterystyczną skorupką z karmelizowanego cukru. Słodki, niebiańsko dobry i odpowiedni zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na weekendowy deser 😉 Najlepiej smakuje mocno schłodzony z ciepłą zrobioną tuż przed podaniem „skorupką” z cukru. Banalnie prosta w przygotowaniu uczta dla podniebienia 🙂 Łapcie przepis 😀 

Składniki (na 3 porcje): 
250 ml śmietanki 30%
3 żółtka z dużych jajek
2 1/2 łyżki drobnego cukru do wypieków 
1 laska wanilii 
2 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego (do posypania) 

Śmietankę przelać do rondla z grubym dnem. Laskę wanilii przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Miąższ razem z całą laską dodać do śmietanki i podgrzać na wolnym gazie. Kiedy śmietanka zacznie lekko wrzeć, zdjąć ją z ognia i wystudzić. Usunąć laskę wanilii. W misce roztrzepać żółtka z cukrem, tylko przez chwilę, aby nie napowietrzyć masy. Wlewać cienką strużką przestudzoną śmietankę i wymieszać trzepaczką. Płynną masę jajeczno-śmietanową przelać za pomocą chochelki do kokilek lub naczyń do zapiekania. Ułożyć na blaszce, do blaszki wlać ciepłą wodę, tak, aby sięgała do ok. 1/3-1/2 wysokości kokilek. Piekarnik nagrzać do 100 stopni. Wstawić blaszkę i piec (grzałka góra-dół) przez ok. 45 minut, aż środek crème brûlée będzie lekko galaretowaty. Wyjąć kokilki i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podanie wierzch deseru lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać cieniutką warstwą cukru trzcinowego i skarmelizować za pomocą palnika do crème brûlée. Podawać od razu. Smacznego! 

Rady: Jeśli nie posiadasz palnika można także krótko podgrzać deser na górnym poziomie piekarnika z funkcją grill, do czasu, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje. 
Należy uważać, aby nie napowietrzyć masy jajecznej podczas mieszania jej z cukrem, a potem ze śmietaną. Deser podczas pieczenia nie powinien urosnąć. 
Zamiast laski wanilii można użyć 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii. 
Jeśli masa po połączeniu ma wyczuwalne grudki, należy przelać ją przez sitko, aby była idealnie płynna. 
Do karmelizacji można użyć także brązowego cukru. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).