Francuski klasyk w najpyszniejszych wydaniu 🙂 Crème brûlée to pyszny, kremowy deser jajeczno-śmietankowy z charakterystyczną skorupką z karmelizowanego cukru. Słodki, niebiańsko dobry i odpowiedni zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na weekendowy deser 😉 Najlepiej smakuje mocno schłodzony z ciepłą zrobioną tuż przed podaniem „skorupką” z cukru. Banalnie prosta w przygotowaniu uczta dla podniebienia 🙂 Łapcie przepis 😀
Składniki (na 3 porcje):
250 ml śmietanki 30%
3 żółtka z dużych jajek
2 1/2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 laska wanilii
2 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego (do posypania)
250 ml śmietanki 30%
3 żółtka z dużych jajek
2 1/2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 laska wanilii
2 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego (do posypania)
Śmietankę przelać do rondla z grubym dnem. Laskę wanilii przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Miąższ razem z całą laską dodać do śmietanki i podgrzać na wolnym gazie. Kiedy śmietanka zacznie lekko wrzeć, zdjąć ją z ognia i wystudzić. Usunąć laskę wanilii. W misce roztrzepać żółtka z cukrem, tylko przez chwilę, aby nie napowietrzyć masy. Wlewać cienką strużką przestudzoną śmietankę i wymieszać trzepaczką. Płynną masę jajeczno-śmietanową przelać za pomocą chochelki do kokilek lub naczyń do zapiekania. Ułożyć na blaszce, do blaszki wlać ciepłą wodę, tak, aby sięgała do ok. 1/3-1/2 wysokości kokilek. Piekarnik nagrzać do 100 stopni. Wstawić blaszkę i piec (grzałka góra-dół) przez ok. 45 minut, aż środek crème brûlée będzie lekko galaretowaty. Wyjąć kokilki i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podanie wierzch deseru lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać cieniutką warstwą cukru trzcinowego i skarmelizować za pomocą palnika do crème brûlée. Podawać od razu. Smacznego!
Rady: Jeśli nie posiadasz palnika można także krótko podgrzać deser na górnym poziomie piekarnika z funkcją grill, do czasu, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje.
Należy uważać, aby nie napowietrzyć masy jajecznej podczas mieszania jej z cukrem, a potem ze śmietaną. Deser podczas pieczenia nie powinien urosnąć.
Zamiast laski wanilii można użyć 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii.
Jeśli masa po połączeniu ma wyczuwalne grudki, należy przelać ją przez sitko, aby była idealnie płynna.
Do karmelizacji można użyć także brązowego cukru.