Cytrynowe mini serniczki

Pyszne, kremowe, słodkie i orzeźwiające jednocześnie cytrynowe mini serniczki to słodkość, która idealnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także na wszelkiego rodzaju imprezach czy przyjęciach. Połączenie kremowości serniczków z cytrynowym kremem i puszystą bitą śmietaną to prawdziwa uczta dla podniebienia. Koniecznie je zróbcie, a wierzę, że często i chętnie będziecie wracać do tego przepisu 🙂 

Składniki (na ok. 12 sztuk): 
Spód:
140 g ciastek oreo 
Serniczki: 
500 g twarogu półtłustego w temperaturze pokojowej (może być dobrej jakości, gęsty z wiaderka) 
2 średnie jajka (w temperaturze pokojowej) 
180 ml śmietanki kremówki (pomiń lub daj 1/2 porcji, jeśli używasz sera z wiaderka)
110 g cukru 
2 łyżki budyniu waniliowego 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
20 ml soku z cytryny 
skórka otarta z 1 cytryny 
Lemon curd: 
80 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
80 g cukru
1 żółtka
1 duże jajko
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40 g masła 82 %
Dodatkowo: 
200 ml śmietany 30%
1/2 łyżki cukru pudru 
1 śmietan fix (opcjonalnie) 
Do dekoracji:
12 czekoladowych jajeczka 
pokruszone ciastka oreo 

Serniczki: Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni (grzałka góra-dół). Twaróg zmielić trzykrotnie lub zblendować dokładnie z dodatkiem śmietany, tak, aby miał gładką konsystencję bez grudek. Ciasteczka rozdrobnić w malakserze na piasek. Na dno papilotek wysypać ciastka, dociskając do dna. Twaróg bardzo krótko zmiksować tylko do połączenia się składników z wszystkimi składnikami. Masę serową przelać na spód z ciastkami prawie do wysokości papilotek. Do piekarnika (poziom niżej, niż będą piekły się serniczki) włożyć blaszkę wypełnioną gorącą wodą. Serniczki wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu, aż brzegi serniczków się zetną, a środek pozostanie lekko „galaretowaty”. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić serniczki jeszcze około 10 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny.
Lemon curd: Jajka i żółtka roztrzepać w rondelku, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na wolnym ogniu (lub w kąpieli wodnej) cały czas mieszając trzepaczką przez kilka minut. Kiedy krem zacznie gęstnieć, rondel zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło. Ponowie postawić na gazie i chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła i zgęstnienia kremu. Krem wystudzić. Jeśli krem będzie miał grudki można zmiksować go blenderem lub przetrzeć przez sitko. 
Wykończenie: 
Serniczki posmarować lemon curdem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan fixem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton M1) i udekorować wierzch serniczków. Na śmietanie ułożyć czekoladowe jajeczka. Smacznego! 

Rady: Serniczki wyjdą smaczniejsze, jeśli przygotujecie je z własnoręcznie zmielonego, dobrej jakości twarogu. Twaróg z pozostałymi składnikami należy miksować bardzo krótko, tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać masy, co zapobiegnie rośnięciu serniczków i ich pękaniu. Pieczenie serniczków (czy serników ogólnie) w tzw. kąpieli wodnej, z blaszką wypełnioną wodą, sprawia, że serniczki po upieczeniu są równe i nie opadają. Jeśli używacie mrożonych malin nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Ekstrakt z wanilii można zastąpić dwoma łyżeczkami domowego cukru waniliowego lub pastą z wanilii. Do mini serniczków, zamiast standardowych, papierowych papilotek dobrze sprawdzą się te silikonowe.

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).