Donuty – amerykańskie pączki z dziurką

Donaty, czyli amerykańskie pączki z dziurką robi się podobnie, jak nasze klasyczne pączki nadziewane 😉 Czyli bazą jest tutaj po prostu ciasto drożdżowe 🙂 Charakterystyczną cechą tych pączków jest dziurka i bogate zdobienie, najczęściej w postaci kolorowych lukrów polewy i cukrowych posypek 🙂 To idealna słodkość na tłusty czwartek. 

Składniki:
250 g mąki tortowej (+ mąka do podsypania)
szczypta soli
125 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 jajko (rozmiar M) 
25 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego 
40 g stopionego masła
1 łyżki wódki lub spirytusu 

Lukier: 
1 szklanka cukru pudru 
1/2 łyżki soku malinowego 
1/2 łyżki cytryny 
odrobina wody 
Dodatkowo (do posypania):
cukrowa posypka 

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku, dodać łyżkę mąki i cukier. Pozostawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, rozkłócone jajko, wódkę, cukier i cukier waniliowym. Wyrobić (ręcznie, w robocie lub automacie do chleba) gładkie elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dodać stopione masło. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podrośnięte ciasto wyrobić ponownie na stolnicy wysypanej mąką. Rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykrawać okręgi o średnicy ok. 7-8 cm. W środku wyciąć dziurkę, za pomocą kieliszka. Ciasto z dziurek ponownie zagnieść i rozwałkować wykrawając kolejne okręgi. Wycięte pączki ułożyć na obsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na około 20-30 minut. W dużym szerokim rondlu (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej do temperatury 175 stopni. Donaty smażyć partiami (po 2-4 sztuki) z obu stron na rumiano, po około 1 min na stronę. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy. Składniki lukru utrzeć lub zmiksować. Lekko przestudzone pączki maczać w lukrze, a następnie w posypce. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).