Dutch baby czyli pieczony naleśnik to świetny pomysł na letnie śniadanie na słodko 😉 Podany z jogurtem naturalnym, świeżymi letnimi owocami, miodem lub/i cukrem pudrem tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia 😀 Najważniejsze w tym przepisie jest wcześniejsze moce rozgrzanie naczynia (czy też patelni) w którym będziecie piec naleśnik oraz bardzo krótkie zmiksowanie składników, aby nadmiernie nie napowietrzać masy 😉 Owoce możecie dowolnie modyfikować, jogurt zastąpić serkiem waniliowym lub smakowym bądź naturalnym skyrem 🙂 W każdym wydaniu będzie smakować bosko 🙂
Naleśnik:
3 duże jajka w temperaturze pokojowej (rozmiar L)
140 ml mleka
100 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżka klarowanego masła
Dodatkowo:
4 łyżki naturalnego jogurtu
1/2 szklanki malin
1/2 szklanki borówek
kilka czereśni
miód (wg uznania)
cukier puder (do oprószenia)
świeże listki mięty
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni (grzałka góra-dół i termoobieg). Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne o średnicy około 20 cm lub patelnię z funkcją pieczenia w piekarniku. Naczynie dobrze rozgrzać przez około 10 minut. Składniki ciasta zmiksować kilka sekund (tylko do połączenia). Do dobrze nagrzanego naczynia dodać łyżkę masła klarowanego. Rozstopionym masłem wysmarować za pomocą pędzelka spód i brzegi formy. Wlać ciasto naleśnikowe i całość zapiekać około 20 minut, aż naleśnik mocno urośnie po brzegach i się zarumieni. Naleśnika wyjąć, posmarować jogurtem, dodać owoce i miętę, posypać cukrem pudrem i/lub polać miodem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Rady: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto naleśnikowe należy ubijać bardzo krótki, tylko do połączenia składników. Jeśli nie macie masła klarowanego możecie przygotować je samodzielnie. Należy rozpuścić w rondelku zwykłe masło i zebrać białko z pianą, które wytrąci się na powierzchni.











