Obłędne, mega puszyste, bogato nadziane jagodzianki z chrupiącą kruszonką to idealny, letni wypiek. Są tak urzekająco pyszne, że jeśli raz spróbujesz, będziesz chętnie wracać do tego przepisu. Skusisz się?

Bułki:
300 g mąki pszennej
130 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 duże jajko
80 g cukru
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
60 g stopionego masła
Kruszonka:
60 g mąki
30 g zimnego masła
30 g cukru
Nadzienie:
500-600 g jagód
2 łyżki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 jajko (do wysmarowania drożdżówek)
cukier puder (do posypania)
Mąkę przesiać do dużej miski. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do mąki dodać sól, rozkłócone jajko, cukier i cukier waniliowy oraz podrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewać masło cały czas wyrabiając, do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W międzyczasie zagnieść składniki kruszonki. Kruszonkę wstawić do lodówki. Podrośnięte ciasto chwilę wyrobić i podzielić na 8 równych porcji. Każdą porcję ciasta uformować w kulkę i rozwałkować na owalny placek. Rozwałkowane porcje ciasta przełożyć do małej miseczki, dodać po 3 pełne łyżki jagód i dokładnie zlepiać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra-dół). Uformowane jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu i przykryć ściereczką. Odstawić do podrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, do zarumieniania. Studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!