Jagodzianki z kruszonką

Obłędne, mega puszyste, bogato nadziane jagodzianki z chrupiącą kruszonką to idealny, letni wypiek. Są tak urzekająco pyszne, że jeśli raz spróbujesz, będziesz chętnie wracać do tego przepisu. Skusisz się?

 

Bułki: 
300 g mąki pszennej 
130 ml ciepłego mleka 
25 g świeżych drożdży 
szczypta soli 
1 duże jajko 
80 g cukru 
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
60 g stopionego masła 
Kruszonka: 
60 g mąki 
30 g zimnego masła 
30 g cukru 
Nadzienie:
500-600 g jagód
2 łyżki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
Dodatkowo: 
1 jajko (do wysmarowania drożdżówek)
cukier puder (do posypania)

Mąkę przesiać do dużej miski. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do mąki dodać sól, rozkłócone jajko, cukier i cukier waniliowy oraz podrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewać masło cały czas wyrabiając, do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W międzyczasie zagnieść składniki kruszonki. Kruszonkę wstawić do lodówki. Podrośnięte ciasto chwilę wyrobić i podzielić na 8 równych porcji.  Każdą porcję ciasta uformować w kulkę i rozwałkować na owalny placek. Rozwałkowane porcje ciasta przełożyć do małej miseczki, dodać po 3 pełne łyżki jagód i dokładnie zlepiać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra-dół). Uformowane jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu i przykryć ściereczką. Odstawić do podrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, do zarumieniania. Studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).