Kalafior zapiekany z curry

Jedna z lepszych odsłon kalafiora. Przyprawiony aromatycznymi przyprawami, pieczony na złoto w piekarniku kalafior, jest niezwykle aromatyczny, lekko słodki, chrupiący, a zarazem soczysty. Jednym słowem pyszny! Przygotowuję go regularnie co kilka dni. Dla mnie stanowi samodzielny posiłek, dla moich chłopaków jest ulubionym dodatkiem do obiadu. Świetny, także jako baza do pożywnych sałatek lub przekąska na imprezę. Najlepiej smakuje gorący, tuż po wyjęciu z piekarnika, choć takie wydanie tego warzywa chętnie zajadam także na zimno 🙂 To jak spróbujecie? 



Składniki:
1 średni kalafior
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 
sól (do smaku)





Kalafiora podzielić na różyczki, umyć i osuszyć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie obtoczyć w oleju i przyprawach. Wstawić do piekarnika (z funkcją grilla) nagrzanego na 175 stopni i piec ok. 20-25 minut, aż do lekkiego zbrązowienia. Smacznego! 


Rady: Do kalafiora można użyć dowolnych, ulubionych przypraw. 
Kalafiora można także podawać z ulubionymi dipami lub sosami, np. sosem czosnkowo-koperkowym. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).