Jedna z lepszych odsłon kalafiora. Przyprawiony aromatycznymi przyprawami, pieczony na złoto w piekarniku kalafior, jest niezwykle aromatyczny, lekko słodki, chrupiący, a zarazem soczysty. Jednym słowem pyszny! Przygotowuję go regularnie co kilka dni. Dla mnie stanowi samodzielny posiłek, dla moich chłopaków jest ulubionym dodatkiem do obiadu. Świetny, także jako baza do pożywnych sałatek lub przekąska na imprezę. Najlepiej smakuje gorący, tuż po wyjęciu z piekarnika, choć takie wydanie tego warzywa chętnie zajadam także na zimno 🙂 To jak spróbujecie?
Składniki:
1 średni kalafior
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
sól (do smaku)
Kalafiora podzielić na różyczki, umyć i osuszyć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie obtoczyć w oleju i przyprawach. Wstawić do piekarnika (z funkcją grilla) nagrzanego na 175 stopni i piec ok. 20-25 minut, aż do lekkiego zbrązowienia. Smacznego!
Rady: Do kalafiora można użyć dowolnych, ulubionych przypraw.
Kalafiora można także podawać z ulubionymi dipami lub sosami, np. sosem czosnkowo-koperkowym.