Obłędnie pyszna zupa-krem z kalafiorem i porem podkręcona dodatkowo wyrazistym w smaku serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, ale także na ten bardziej uroczysty. Kremowa, delikatna, ale z fajnym twistem 😉 Koniecznie spróbujcie 🙂
Składniki:
300 g kalafiora
1 mały por (biała i jasnozielona część)
100 g sera z zieloną pleśnią (green)
300 g kalafiora
1 mały por (biała i jasnozielona część)
100 g sera z zieloną pleśnią (green)
1 duży ziemniak
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 1/4 bulionu warzywnego
100 ml płynnej śmietany 18% lub 30%
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 1/4 bulionu warzywnego
100 ml płynnej śmietany 18% lub 30%
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Do podania:
grzanki/czarny sezam/prażony słonecznik/kiełki
Do podania:
grzanki/czarny sezam/prażony słonecznik/kiełki
Pora pokroić w talarki. Ziemniaka w małą kostkę. W garnku rozpuścić masło z oliwą. Dodać pora i zeszklić. Dodać ziemniaka i chwilę podsmażyć. Dodać posiekane ząbki czosnku, kalafiora i zalać bulionem. Gotować do miękkości składników. Dodać pokruszony ser, przyprawy i śmietanę. Zblendować na gładki krem. Chwilę podgrzać. Zupę podawać z grzankami/groszkiem ptysiowym i/lub z pozostałymi składnikami. Smacznego!