Przepyszny makaron w kremowym sosie na bazie awokado do przygotowania w maksymalnie 15 minut. Pikantny dzięki dodatkowi czosnku i chili, wyrazisty w smaku dzięki dodatkowi sera pleśniowego. Będzie pysznie i do syta 😉
Składniki (na 2 porcje):
160 g makaronu tagliatelle
Sos:
1 miękkie awokado Hass
40 g sera pleśniowego green
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
sól świeżo zmielona (do smaku)
pieprz kolorowy świeżo zmielony (do smaku)
Dodatkowo:
2 łyżki startego sera grana padano
160 g makaronu tagliatelle
Sos:
1 miękkie awokado Hass
40 g sera pleśniowego green
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
sól świeżo zmielona (do smaku)
pieprz kolorowy świeżo zmielony (do smaku)
Dodatkowo:
2 łyżki startego sera grana padano
10 pomidorków koktajlowych
garść rukoli
garść rukoli
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i usunąć skórkę. Przełożyć do miski, dodać ser, chili, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Zmiksować lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu i wymieszać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć do garnka. Dodać sos z awokado, pomidorki i rukolę. Wymieszać i od razu podawać ze startym grana padano. Smacznego!