Kremowa jajecznica z kurkami i trochę wspomnień…

Jedno z moich pierwszych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa to właśnie jajecznica. Prawdziwa, na jajach tyle co zebranych z kurnika. Na prawdziwym maśle. Solona. Dziadek przygotowywał ją w czarodziejskim rondelku – starym, nadgryzionym przez czas. Ten smak pozostanie ze mną już na zawsze. Częścią rodzinnej tradycji była też niedzielna jajecznica serwowana przez tatę. Długo czekało się na jej podanie – przygotowywana była na wolnym ogniu – mieszana powoli, odpowiednio przyprawiana…dopieszczana. W pamięci zapadła mi również niesamowicie kremowa jajecznica, przygotowana przez moją babcię – na parze. Tak na parze! Babcia stawiała na dużym garnku z gotującą się wodą mały talerzyk, na który wbijała jajko – długo mieszała – na koniec dodawała łyżeczkę masła. Do dziś uwielbiam jajka w każdej postaci – mogłabym jeść je na okrągło. Wczoraj zostałam obdarowana sporą ilością świeżych grzybów. Wśród nich były też złociste kurki. Jajecznica z kurkami to jak dla mnie połączenie idealne. Kremowa i delikatna – prawdziwa uczta dla podniebienia. Wbrew pozorom nawet tak prostą rzecz jaką jest pospolita jajecznica można zepsuć. Dziś zdradzę Wam przepis na (według mnie) idealną, rozpływającą się w ustach jajecznicę. A jak Wy przygotowujecie swoją ulubioną jajecznicę?

Składniki:
3 duże wiejskie jajka
100 g kurek
1 łyżka posiekanej cebuli
1/2 łyżki masła + 1 łyżeczka
1 łyżka śmietanki 30%
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Dodatkowo (do podania):
świeży tymianek lub szczypiorek 

Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekaną cebulę, podsmażyć chwilę do zeszklenia. Oczyszczone kurki pokroić na połówki (mniejsze pozostawić w całości), dodać do cebuli i smażyć na dużym ogniu przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. W misce rozkłócić jajka ze śmietanką, solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na patelnię, podgrzewać (do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia) na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę masła i wymieszać. Jajecznicę od razu przełożyć na talerz. Podawać posypaną szczypiorem lub tymiankiem. Smacznego! 


Rady: 
Jajecznica będzie idealnie kremowa, jeśli dodamy do niej odrobinę śmietanki 30% lub pełnotłustego mleka. 
Aby jajecznica była delikatna i wilgotna należy smażyć ją na bardzo małym ogniu, stale mieszając. 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Najpyszniejsza jajecznica wychodzi ze świeżych, wiejskich jajek.
Do jajecznicy z kurkami zamiast zwykłej cebuli można dodać posiekaną cebulkę dymkę. 
Masło użyte do jajeczny powinno być prawdziwe – z minimum 82% zawartością tłuszczu.

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).