Krokiety ruskie

Mega pyszne, bardzo pożywne i tanie krokiety z farszem jak na ruskie pierogi, to danie, które warto przetestować, jeśli lubicie smaki tradycyjnej kuchni 🙂 Kluczem w tym przepisie i jego największym sekretem jest karmelizowana cebula, która nadaje temu daniu bajecznego smaku 😉 Nie pomijajcie także dodatku gałki muszkatołowej i masła do ziemniaków, które powinny mieć kremową, idealnie gładką konsystencję 😉 Zamiast ugniatać je tłuczkiem, możecie również przecisnąć je przez praskę 🙂 Aby dodatkowo podbić smak, warto dodać dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu, który w tym daniu jest jak przysłowiowa kropka nad i 🙂 Będzie przepysznie! Koniecznie spróbujcie! 


Składniki (na 8 sztuk): 
Naleśniki: 
1 1/2 szklanki mąki pszennej 
250 ml mleka 
250 ml wody 
2 duże jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
Farsz: 
700 g ugotowanych ziemniaków 
1/3 szklanki mleka 2%
2 łyżki masła 
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
350 g twarogu półtłustego 
2 średnie cebule
4 łyżki oleju (do smażenia cebuli) 
1/2 łyżeczki cukru (do cebuli)
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo (do panierowania): 
2 duże jajka 
1 łyżeczka musztardy 
1 łyżka sosu sojowego 
bułka tarta
olej (do smażenia) 

Składniki na ciasto na naleśniki zmiksować i odstawić na około 15 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni (26 cm) usmażyć cienkie naleśniki. Ciepłe naleśniki układać na talerzu i przykryć ściereczką (będą bardziej elastyczne). Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz cukier. Cebulę karmelizować na ciemnobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając. Do ciepłych ugotowanych ziemniaków dodać mleko, masło i gałkę muszkatołową. Dokładnie rozgnieść tłuczkiem na gładkie puree. Do ziemniaków dodać pokruszony w dłoniach twaróg i cebulę. Wymieszać i całość lekko rozgnieść widelcem. Farsz doprawić solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Na środek każdego naleśnika nakładać farsz, rozsmarować pozostawiając około 3 cm brzegi. Zwijać krokiety zaczynając od składania boków i zwijać w rulon. Jajka rozkłócić z musztardą i sosem sojowym. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).