Mega pyszne, bardzo pożywne i tanie krokiety z farszem jak na ruskie pierogi, to danie, które warto przetestować, jeśli lubicie smaki tradycyjnej kuchni 🙂 Kluczem w tym przepisie i jego największym sekretem jest karmelizowana cebula, która nadaje temu daniu bajecznego smaku 😉 Nie pomijajcie także dodatku gałki muszkatołowej i masła do ziemniaków, które powinny mieć kremową, idealnie gładką konsystencję 😉 Zamiast ugniatać je tłuczkiem, możecie również przecisnąć je przez praskę 🙂 Aby dodatkowo podbić smak, warto dodać dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu, który w tym daniu jest jak przysłowiowa kropka nad i 🙂 Będzie przepysznie! Koniecznie spróbujcie!
Składniki (na 8 sztuk):
Naleśniki:
Naleśniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
250 ml mleka
250 ml wody
2 duże jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
250 ml wody
2 duże jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
Farsz:
700 g ugotowanych ziemniaków
1/3 szklanki mleka 2%
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
350 g twarogu półtłustego
2 średnie cebule
4 łyżki oleju (do smażenia cebuli)
1/2 łyżeczki cukru (do cebuli)
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo (do panierowania):
2 duże jajka
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka sosu sojowego
bułka tarta
olej (do smażenia)
Składniki na ciasto na naleśniki zmiksować i odstawić na około 15 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni (26 cm) usmażyć cienkie naleśniki. Ciepłe naleśniki układać na talerzu i przykryć ściereczką (będą bardziej elastyczne). Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz cukier. Cebulę karmelizować na ciemnobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając. Do ciepłych ugotowanych ziemniaków dodać mleko, masło i gałkę muszkatołową. Dokładnie rozgnieść tłuczkiem na gładkie puree. Do ziemniaków dodać pokruszony w dłoniach twaróg i cebulę. Wymieszać i całość lekko rozgnieść widelcem. Farsz doprawić solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Na środek każdego naleśnika nakładać farsz, rozsmarować pozostawiając około 3 cm brzegi. Zwijać krokiety zaczynając od składania boków i zwijać w rulon. Jajka rozkłócić z musztardą i sosem sojowym. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło. Smacznego!