To pierwszy mazurek, który zrobiłam. Wizualnie może nie jest doskonały, ale smakuje wybornie. Z domu rodzinnego nie pamiętam tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc. Jednak teraz, chciałabym pielęgnować tradycję, bo mazurek, w przeciwieństwie do innych ciast, nieodłącznie związany jest właśnie z Wielkanocą. Ciasto kruche, zrobiłam według jednego z moich ulubionych przepisów. Wyszło pysznie!
Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 duże jajko
1 łyżka lodowatej wody
Dodatkowo:
400 g masy krówkowej kajmak
migdały
orzechy laskowe
kandyzowana skórka pomarańczowa
daktyle
Składniki ciasta kruchego zagnieść, najlepiej w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki prostokąt. Ze skrawków ciasta zrobić rant. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia. Na wystudzonym cieście wysmarować masę krówkową i udekorować orzechami i bakaliami. Smacznego!