Muffiny bananowe z kokosem, cynamonem i czekoladą

Jeśli upieczecie muffiny po raz pierwszy, bądźcie przygotowani na to, że ogarnie was muffinowe szaleństwo. To ten rodzaj babeczek, które piecze się ekspresowo, nie wymagają długiej listy składników, a cała filozofia ich przygotowania opiera się na niedbałym wymieszaniu składników suchych z mokrymi. Do tej pory upiekłam kilkanaście różnych rodzajów tych obłędnie smacznych babeczek i przyznam was się szczerze, że wszystkie było…obłędne! Te z bananami i czekoladą są jednymi z moich ulubionych.


Składniki suche:
1 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
3/4 szklanki białego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka wiórków kokosowych
Składniki mokre:
2 duże banany
1 jajko
1/2 szklanki oleju
250 ml jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady

W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche. W drugiej misce ugnieć banany na masę za pomocą widelca. Dodaj jogurt, jajko, olej. Wymieszaj trzepaczką składniki mokre. Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki. Wymieszaj tylko do nawilżenia składników. Ciasto powinno mieć grudki, dzięki temu będzie puszyste. Posiekaj czekoladę na drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj niedbale. Formę do muffin wyłóż papilotkami i do każdej nałóż ciasta do 3/4 jej wysokości. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 20-25 minut do zrumienienia wierzchu. Smacznego!

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).